Geitenpaadje dicht: ook VK gaat CO2-uitstoot scheepvaart belasten

emissiehandelssysteem

In navolging van de Europese Unie brengt ook het Verenigd Koninkrijk (VK) de scheepvaart onder het emissiehandelssysteem ETS, waardoor die vanaf 2026 moet gaan betalen voor CO2-uitstoot. Daarmee lijkt voor havens in de Europese Unie een achterpoortje in elk geval gedeeltelijk gesloten te worden.

Foto: Shutterstock

De scheepvaart van, naar en binnen de EU moet volgend jaar al gaan betalen voor CO2-uitstoot. Het VK voert die verplichting begin 2026 in voor wat omschreven wordt als ‘domestic shipping’ voor schepen vanaf 5000 GT. Verdere details ontbreken nog.

Europese havens vrezen ‘uitwijkgedrag’ door rederijen die fors kunnen besparen op de CO2-heffing door voor binnenkomst in de EU eerst een andere haven aan te lopen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika of het VK. In dat geval wordt alleen het traject tussen zo’n haven en de EU-haven belast in plaats van de hele reis vanaf bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika. Brussel werkt overigens al aan aanvullende regelgeving om dit uitwijkgedrag zoveel mogelijk tegen te gaan.

Het Verenigd Koninkrijk zette in 2021, een jaar na het vertrek uit de EU, zijn eigen emissiehandelssysteem op om decarbonisatie te simuleren. Onder meer de Britse energiesector valt er al onder. Bedrijven moeten daarin emissierechten kopen, die ze kunnen verkopen als ze hun eigen uitstoot terugdringen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Geitenpaadje dicht: ook VK gaat CO2-uitstoot scheepvaart belasten | NT

Geitenpaadje dicht: ook VK gaat CO2-uitstoot scheepvaart belasten

emissiehandelssysteem

In navolging van de Europese Unie brengt ook het Verenigd Koninkrijk (VK) de scheepvaart onder het emissiehandelssysteem ETS, waardoor die vanaf 2026 moet gaan betalen voor CO2-uitstoot. Daarmee lijkt voor havens in de Europese Unie een achterpoortje in elk geval gedeeltelijk gesloten te worden.

Foto: Shutterstock

De scheepvaart van, naar en binnen de EU moet volgend jaar al gaan betalen voor CO2-uitstoot. Het VK voert die verplichting begin 2026 in voor wat omschreven wordt als ‘domestic shipping’ voor schepen vanaf 5000 GT. Verdere details ontbreken nog.

Europese havens vrezen ‘uitwijkgedrag’ door rederijen die fors kunnen besparen op de CO2-heffing door voor binnenkomst in de EU eerst een andere haven aan te lopen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika of het VK. In dat geval wordt alleen het traject tussen zo’n haven en de EU-haven belast in plaats van de hele reis vanaf bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika. Brussel werkt overigens al aan aanvullende regelgeving om dit uitwijkgedrag zoveel mogelijk tegen te gaan.

Het Verenigd Koninkrijk zette in 2021, een jaar na het vertrek uit de EU, zijn eigen emissiehandelssysteem op om decarbonisatie te simuleren. Onder meer de Britse energiesector valt er al onder. Bedrijven moeten daarin emissierechten kopen, die ze kunnen verkopen als ze hun eigen uitstoot terugdringen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement