Acties werden gevoerd in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Volgens FNV Bondgenoten is voor Goede Vrijdag gekozen, omdat dit één van de drukste dagen voor Pasen is.

Vanmorgen vroeg kwam het tot staking bij onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle en bij een distributiecentrum in Emmeloord.

Ook getroffen werd Peter Appel Transport. Een twintigtal chauffeurs, werkzaam in de brooddistributie voor onder andere supermarkten van C1000, verscheen later dan het gebruikelijke tijdstip op het werk. ‘Het brood zal wel wat later in de supermarkten aankomen’, aldus FNV-onderhandelaar Egon Groen. Het betreft een honderdtal supermarkten.

De bonden voeren actie nadat het cao-overleg in het beroepsgoederenvervoer over de weg is vastgelopen. De bonden eisen 3% loonsverhoging, de werkgevers houden vast aan de nullijn, omdat veel transportbedrijven er zo slecht voorstaan dat ze zich geen loonsverhoging zouden kunnen veroorloven.

De bonden stellen dat 3% opslag in feite niet meer zou zijn dan compensatie voor gestegen prijzen. Ze ageren ook tegen de ‘steeds snellere’ verdwijning van vaste arbeidsplaatsen voor chauffeurs, waarna via ‘schijnconstructies’ goedkope buitenlandse chauffeurs zouden worden aangetrokken.

De bonden kondigen voor de rest van deze maand nieuwe acties aan en houden op 10 mei een landelijke actiedag.