Tijdens de eerste gesprekken van werkgeversorganisaties TLN en VVT met de vakbonden sinds half december is onder meer gesproken over een loonsverhoging. Volgens de FNV willen de werkgevers 2% meer salaris bieden. Veel te mager, stelt de FNV, die bovendien wil dat werknemers worden gecompenseerd voor de omstandigheden in het afgelopen jaar.

Beledigen

‘Na een zoveelste poging van FNV om met TLN en VVT tot een goede cao Beroepsgoederenvervoer te komen, is ons geduld nu op! De werkgevers willen niet bewegen, maar beledigen jullie juist met hun voorstellen’, schrijft de FNV in een bericht aan de leden.

Het punt in de onderhandelingen waarbij staken geoorloofd is, is bereikt, zegt de FNV. ‘Dit is het moment waarop we kunnen opschalen. Er zit immers geen rek meer in en er komt geen beter bod van de werkgevers om jullie te belonen.’

Leden

Volgens de reglementen van de FNV moet er nu een zogenoemde driekwartsvergadering plaatsvinden. Als 75% van de leden instemt met acties, zal de vakbond de werkgevers een ultimatum stellen.

Het beroepsgoederenvervoer zit sinds 1 januari zonder cao. In 2020 liep de cao voor het beroepsgoederenvervoer nog ongewijzigd door. Werkgevers en werknemers in de transportsector vonden het door de onzekere economische omstandigheden toen onverstandig om loonsverhogingen door te voeren. De verlengde cao liep op 1 januari af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding