Een bergerscombinatie van de Nederlandse bedrijven Multraship, Ardent en Wagenborg zijn bezig met het vlottrekken van het schip, dat onderdeel is van Wagenborg’s commerciële vrachtvloot.

Maandag slaagden zij erin om 28 ton gasolie uit het schip te pompen. Aan boord is nu nog 15 ton gasolie over, die nodig is voor essentiële operaties. Ook de 4 ton uitgeharde stookolie en 2 ton smeerolie blijven aan boord, zo meldt de kustwacht.

Zusterschip

Ook is er sinds maandag 270 ton aan lading gelost door die van het schip op een barge te laden, die nu onderweg is naar Windwick Bay waar het wordt overgeladen op ‘Priscilla’s’ zusterschip ‘Alana Evita’.

Een tweede barge word momenteel beladen. Doel is om in totaal 1.350 ton aan lading te lossen, zodat het schip lichter wordt en vlot kan worden getrokken. Wanneer de 500 ton bereikt is wordt er een sleepboot aan het achterschip vastgemaakt om te voorkomen dat de ‘Priscilla’ tijdens de werkzaamheden op ongecontroleerde wijze los komt.

Het 89 meter lange schip liep in de vroege ochtend van 18 juli aan de grond bij de Pentland Skerries, zo’n 5 zeemijl ten noordoosten van Ducansby Head. De zes opvarenden bleven ongedeerd en hert schip liep geen ernstige schade op. De Britse Marine Accident Investigation Board (MAIB) is een onderzoek gestart.

Foto: HM Coastguard

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement