De bonden hadden eerder met acties gedreigd. Volgens onderhandelaar Tjeerd Orie van CNV Vakmensen heeft dat gewerkt: ‘Nadat we een ultimatum hadden gesteld en met acties hadden gedreigd, zijn we weer in gesprek gekomen’, zegt hij.

Nieuwe cao

De nieuwe cao, die nog door de leden moet worden goedgekeurd, bevat verder een loonsverhoging van 8% voor de periode 2018-2020, inclusief automatische prijscompensatie. De werkgelegenheidsgarantie kent een uitzondering: als de te vervoeren hoeveelheid lading op jaarbasis met meer dan 10% daalt, kan de rederij overgaan tot een reorganisatie.

De rederij, met hoofdkantoor in Brielle, vervoert erts en kolen vanuit de havens van Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam naar de staalfabriek van het moederbedrijf in Duisburg. Door de groeiende weerstand tegen het gebruik van kolen, is het niet uitgesloten dat de ladingvolumes de komende jaren afnemen.