De maximale diepgang voor schepen die de Neopanamax-sluizen willen passeren, is vastgesteld op 13,41 meter. Vaartuigen die te zwaar beladen zijn, wordt verzocht om voorafgaand aan hun doorvaart eerst lading te lossen.

Het droge seizoen is in het 106-jarige bestaan van het Panamakanaal nog nooit zo droog geweest als dit jaar, zo heeft het management van het kanaal gezegd. De droogte houdt volgens klimaatexperts verband met de warme zeestroming El Niño.

Regenseizoen

Een geluk bij een ongeluk voor het Panamakanaal: de regio heeft wel een kleddernat regenseizoen achter de rug. Zonder de slagregens zou het water in het kanaal nog lager hebben gestaan. De experts waarschuwen dat als de klimaatopwarming zich zo doorzet, de waterstand in het Panamakanaal binnen vijftien jaar een echt gevaarlijk niveau kan bereiken.