Topman Torben Carlsen heeft dat in een interview met het Deense ShippingWatch bekendgemaakt. De regeling is van toepassing op de overgrote meerderheid van de werknemers van DFDS op de route Oslo-Kopenhagen. De rederij heeft die tot zeker 1 april stopgezet.

DFDS maakt gebruik van een pakket waarover werkgevers en werknemers afspraken met de Deense regering hebben gemaakt. Dat komt neer op een compensatie van de loonkosten van 75%. Zonder die regeling zou het bedrijf volgens Carlsen een deel van de werknemers hebben moeten ontslaan.

IJmuiden

Hij sluit niet uit dat buiten Denemarken wel mensen worden ontslagen. Hij noemde met name de verbinding tussen IJmuiden en Newcastle als een route waar het bedrijf wordt geconfronteerd met ‘beperkingen’. Volgens Carlsen is passagiersvervoer, dat veel harder dan het vrachtvervoer wordt getroffen, overigens maar goed voor 15% van de omzet, die vorig jaar 2,2 miljard euro bedroeg.

Volgens Carlsen laten de vrachtvolumes ‘nog geen significante verandering’ zien. Hij wilde niet zeggen hoeveel omzet DFDS inmiddels is misgelopen als gevolg van de wereldwijde virusuitbraak.