Dat aantal nam in een week tijd toe van 2 tot 45. Het totaal aantal geschrapte havenaanlopen, blank sailings, loopt in de honderden. Het consultancybureau wijst erop dat de alliantieleden hun klanten normaal gesproken enkele weken van tevoren informeren wanneer geplande afvaarten worden geschrapt. Nu worden ze daar van de ene op de andere dag mee geconfronteerd.

Veerkrachtig

‘Doorgaans zijn de toeleveringsketens van verladers redelijk veerkrachtig als er een opzegtermijn van drie tot vier weken wordt gehanteerd. Dat vervoerders nu op zeer korte termijn meerdere diensten annuleren, is een duidelijke indicatie van de snelheid waarmee de vraag in grote delen van de wereld afneemt onder druk van de corona-pandemie’, aldus SeaIntelligence.

MSI verwacht dat het containervervoer op de route Azië – Europa van maart tot mei 17,8% onder het niveau van volgend jaar zal liggen. Voor de route Azië – Noord-Amerikaanse westkust komt het bureau uit op een daling van 15% en voor de oostkust op 13%. Voor het containervervoer binnen Europa voorzien de Denen een krimp van 8% en voor het intra-Aziatische vervoer een terugval van 5%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement