In de fabrieken van containerfabrikanten zijn de werktijden verlengd van acht naar elf uur per dag om de productie van containers op te voeren.

Van de band

Sinds september zijn op die manier al 300.000 twintigvoeters per maand van de spreekwoordelijke band gerold, en China blijft zich volgens het ministerie inspannen om de fabrieken ook de komende tijd op volle toeren te laten draaien. China zegt zich tevens in te spannen om de teruglevertijd van containers in de handel te versnellen.

De beschikbaarheid van containers is op onder meer het vaargebied tussen Azië en Europa een nijpend probleem. Omdat eerder in het herfstseizoen de dikste ladingstromen vanuit Azië richting de Verenigde Staten gingen en op die trade ook de hoogste containertarieven werden gerekend, stuurden de containerrederijen hun containers toen het liefst naar Amerika. Dat heeft het voor Aziatische exporteurs richting Europa een extra grote uitdaging gemaakt om beschikbare containers te vinden toen ook op de Europa-route het hoogseizoen in volle hevigheid losbrak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement