Het schip van scheepvaartmaatschappij X-Press Feeders, dat net nieuw was en eerder dit jaar in de vaart kwam, was onderweg vanuit de haven van Hazira (India) toen het een week geleden voor anker ging bij de haven van Colombo. Naar nu bekend is geworden, had de bemanning al geconstateerd dat er iets mis was met containers met chemicaliën, maar hadden andere havens in Qatar en India geweigerd om het schip te ontvangen.

Drama

Sinds een week geleden brand uitbrak op het schip, werd een aantal keren gedacht dat het bluswerk voortvarend verliep en het vuur onder controle kon worden gebracht, maar door meerdere explosies werd het drama alleen maar groter. Ook harde wind wakkerde het vuur aan en bemoeilijkte de reddingsoperatie.

Wonderwel konden de 25 bemanningsleden levend van boord worden gehaald. Twee bemanningsleden liggen volgens een update van X-Press Feeders nog in een ziekenhuis vanwege verwondingen aan hun benen die ze opliepen tijdens de evacuatie, maar zij verkeren in stabiele toestand. Wel ligt een van hen apart in een militair ziekenhuis omdat hij positief testte op corona. De 23 gezonde bemanningsleden zitten voorlopig elders in Colombo in quarantaine.

Salpeterzuur

De ‘X-Press Pearl’, waarvoor eerder deze week al averij grosse is ingeroepen, had als lading onder meer 25 ton salpeterzuur aan boord, naast verschillende andere chemicaliën. In Sri Lanka wordt inmiddels van een milieuramp gesproken omdat allerlei gevaarlijke stoffen, andere (brandende) containervrachten en olie in zee is beland en op de stranden aanspoelen. De autoriteiten hebben ook gewaarschuwd voor zure regen.

Op Youtube zijn videobeelden van de scheepsramp te vinden, waaronder deze bloemlezing:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding