‘Hardste stijging ooit voor contracttarieven containervaart’

49% in één maand

De contracttarieven voor het importeren van containers in Europa zijn in juli met een ongekende 49,1% toegenomen, meldt het Noorse zeevrachtdataplatform Xeneta op basis van zijn Xeneta Shipping Index. Vergeleken met juli 2020 waren de contracttarieven in de Europese import maar liefst 120,3% hoger.

Foto: HMM

Wereldwijd was de stijging van de contracttarieven in de containerlijnvaart in juli 28,1% en ook dat was volgens het platform, dat zich baseert op cijfers van een aantal grote verladers, toen de grootste maand op maand stijging ooit.

In de export vanuit Europa was de toename van de contracttarieven iets bescheidener, 16%, maar ook dat betekende toch een recordgroei.

Tenzij er ‘iets radicaals’ gebeurt, ‘is het moeilijk om voor de verladersgemeenschap enige verlichting aan de horizon te zien’, reageert ceo Patrik Berglund van Xeneta, die spreekt van ‘een echt adembenemende ontwikkeling’ en een ‘gekke markt’.

Als lichtpuntje voor de verladers noemt Berglund, dat contracten waarin grote volumes worden afgesproken ‘meestal door de rederijen worden nageleefd’. Dat betekent een verandering ten opzichte van het voorjaar, toen verladers volgens de Xeneta-ceo stress hadden over ‘verbroken overeenkomsten’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Hardste stijging ooit voor contracttarieven containervaart’ | NT

‘Hardste stijging ooit voor contracttarieven containervaart’

49% in één maand

De contracttarieven voor het importeren van containers in Europa zijn in juli met een ongekende 49,1% toegenomen, meldt het Noorse zeevrachtdataplatform Xeneta op basis van zijn Xeneta Shipping Index. Vergeleken met juli 2020 waren de contracttarieven in de Europese import maar liefst 120,3% hoger.

Foto: HMM

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu