Dat de inval heeft plaatsgevonden, is pas vorige week aan het licht gekomen door een juridische procedure die de advocaten van CMA CGM hadden aangespannen tegen de belastingdienst. De advocaten claimden dat de inval van vorig jaar illegaal was, maar die stellingname werd volgens Bloomberg door een rechter in Aix-en-Provence van tafel geveegd.

De Franse verdenkingen richten zich op de Libanese moederholding van CMA CGM, Merit Corporation genaamd, die zou worden gebruikt om belasting in Frankrijk te ontwijken terwijl voorzitter Rodolphe Saadé en zijn mensen alle belangrijke beslissingen gewoon in Frankrijk nemen. De familie Saadé is van Libanese komaf: zelf werd de huidige ceo geboren in Beiroet en bezit hij zowel de Franse als de Libanese nationaliteit.

In de gerechtelijke uitspraak in Aix-en-Provence wordt volgens Bloomberg gesteld dat de belastingcontroleurs er terecht vanuit zijn gegaan dat Merit Corporation wordt gecontroleerd door de familie Saadé ‘waarvan de leden allemaal Franse burgers zijn’. Hoeveel belastinggeld er in het spel is en wat nu de status is van het belastingonderzoek, is niet duidelijk.

Het onderzoek komt in elk geval op een moment dat CMA CGM, zoals alle grote containerrederijen, superwinsten aan het maken is. Het Franse concern gebruikte zijn goedgevulde kas vorige maand nog om een groot belang te nemen in Air France-KLM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement