Er zal de komende vier dagen intensief getest worden in de stad, waarbij burgers thuis moeten blijven tenzij het echt noodzakelijk is. Ook moet men zoveel mogelijk thuiswerken. Volgens persbureau Reuters zijn belangrijke industriële bedrijven die op gesloten campussen kunnen werken echter van deze verplichting vrijgesteld. Het is nog onduidelijk of de lockdown na de testcampagne wordt opgeheven.

In de stad zijn verschillende grote technologiebedrijven en autofabrikanten gevestigd, zoals Toyota Motor Corp  en Foxconn Technology Group. Ook het luchtverkeer naar de stad is verstoord. Reuters meldt dat op de twee vliegvelden in de stad momenteel 62% en 78% van de vluchten van en naar Chengdu zijn geannuleerd.

‘De omvang van de economische ontwrichting hangt af van de duur van de lockdown. Het directe gevolg is een afkoeling van de consumentenactiviteit, maar als de toeleveringsketen voor een langere periode wordt verbroken, kunnen de gevolgen ernstig zijn voor de gigantische productiesector in het zuidwesten’, meldt persbureau Bloomberg over de situatie.

Bedreiging

Ook de nabij Hong Kong gelegen havenstad Shenzhen heeft de coronamaatregelen verscherpt. Zo mogen bewoners de stad niet zonder negatieve testresultaten verlaten en is de grootste technologiemarkt ter wereld afgelopen maandag gesloten.

‘De economie is zich nog steeds langzaam aan het herstellen van de uitbraken van COVID-19 in de eerste helft van het jaar. Echter, lokale opflakkeringen en de huidige hittegolf hebben deze trend verstoord en creëeren een bedreiging voor het herstel’, zegt Wang Zhe, econoom bij onderzoeksbureau Caixin Insight Group tegen Reuters.

Ook meldt het persbureau dat de fabrieksactiviteit in China voor het eerst in drie maanden is gedaald. Het land ervaart niet alleen problemen met de oplevingen van het virus. Ook stroomtekorten door de aanhoudende droogte en de dalende vraag door de vastgoedcrisis in het land zorgen voor problemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement