De moord vond plaats tegen het einde van een overtocht van Shanghai naar Los Angeles, op een moment dat verschillende bemanningsleden ’s ochtends in een kleedruimte bezig waren om zich voor te bereiden op hun dagdienst. Toen de supervisor kwam aanlopen om de werkinstructies te geven voor die dag, viel de dader hem in de gang bij de kleedruimte plotseling aan met een mes, onder het volle zicht van zijn collega’s.

Tijdens de schermutseling vielen de twee op de grond, de dader slaagde erin om een tweede mes te grijpen uit de overal van het slachtoffer. Het 44-jarige bemanningslid stak zijn slachtoffer in totaal 31 keer en stopte volgens justitie pas met steken ‘toen hij te moe werd om door te gaan’.

‘Ongekend gruwelijk’

De rechter sprak in zijn uitspraak van ‘ongekend gruwelijk, wreed en brutaal gedrag’. Pogingen van de andere bemanningsleden om een einde aan het bloedbad te maken, onder meer door een prullenbak naar de dader te gooien, waren ‘onsuccesvol’ geweest, aldus justitie. De kapitein en andere officieren kwamen ook ter plekke terwijl de steekpartij aan de gang was en overtuigden de dader er uiteindelijk van om het slachtoffer los te laten, die op het schip aan de steekwonden bezweek.

De kapitein wist de dader ertoe te bewegen om zijn mes op een tafel te leggen, waarna de Filipijn naar zijn hut werd begeleid en daar werd opgesloten. Verschillende bemanningsleden bewaakten de deur van de hut, waardoor ze aan hun normale werkzaamheden niet meer toekwamen. Toen de ‘MSC Ravenna’ op 27 september 2020 aankwam in de haven van Los Angeles, stonden daar al agenten klaar om de dader te arresteren.

Tijdens de rechtszaak heeft de dader bij één aanklacht zijn schuld toegegeven: het ‘plegen van een geweldsdaad tegen een persoon op een schip die waarschijnlijk de veilige navigatie van het schip in gevaar brengt’.

De aanklagers zeiden tijdens het proces dat ‘de tragische gevolgen van het gedrag van de aangeklaagde niet kunnen worden overschat’. Het slachtoffer, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, laat een vrouw achter en een dochter die op het moment van het overlijden van haar vader zeventien jaar oud was. Hij was de enige broodwinner van het gezin. Wat het motief was voor de moord is tijdens de rechtszaak niet aan het licht gekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement