Al lange tijd zien containerrederijen op de routes Azië-Noord-Europa met lede ogen aan hoe de containertarieven almaar verder naar beneden gaan, zelfs nu de zomer is begonnen, de tijd waarin normaliter het hoogseizoen voor de containervaart aanbreekt. Het spottarief voor een veertigvoets container Shanghai-Rotterdam, op het hoogtepunt van de coronahausse nog 15.000 dollar, was volgens de World Container Index van consultant Drewry afgelopen week inmiddels geslonken tot 1.313 dollar.

Maersk zegt in zijn ‘Rate Announcement’ dat het met ingang van 31 juli aanstaande 1.900 dollar gaat vragen voor FAK (‘Freight All Kinds’), een algemeen spottarief voor kleinere ladingpartijen, bij transporten van Azië naar Rotterdam. Hetzelfde tarief gaat gelden voor de bestemmingen Felixstowe (Engeland) en Gdansk (Polen). Naar Aarhus (Denemarken) en Göteborg (Zweden) wil Maersk 1.950 dollar per veertigvoeter gaan vragen, naar Oslo (Noorwegen) 2.200 dollar.

De genoemde tarieven gaan ‘tot nader order’ gelden tot en met oudejaarsdag, en niet langer, aldus Maersk. En de containerrederij is van plan om de aanval op de lage tarieven verder te verbreden, want in de aankondiging staat al dat ook niet genoemde routes, goederensoorten en containertypen, inclusief reefers, mogelijk onderhevig worden aan verhogingen. De genoemde tarieven zijn inclusief Environmental Fuel Factor (EFF) en Low Sulphur Surcharge (LSS), maar exclusief andere mogelijke toeslagen, zoals Terminal Handling Charges (THC).

Moeilijk vaarwater

De scheepvaartdeskundigen zijn het erover eens dat de containerrederijen nog steeds in bijzonder moeilijk vaarwater zitten. Het ladingaanbod valt tegen, terwijl de economische en politieke toestand in de wereld nog weinig hoop op verbetering biedt. Ondertussen zwelt een enorme golf van nieuwbouwschepen aan die de containerrederijen tijdens de winstgevende coronajaren, en zelfs nog daarna, hebben besteld. Allemaal nieuwe capaciteit die de druk op de markt verder verhoogt.

De Hongkongse analist Linerlytica meldt zelfs dat in juni een nieuw record is gevestigd: nog nooit kwam in één maand zoveel nieuwe containercapaciteit op de markt als afgelopen maand: 277.873 teu. Gedurende het eerste halfjaar kwamen in totaal 148 containerschepen in de vaart met een totale capaciteit van 975.344 teu. En ondanks pogingen om leveringen hier en daar wat uit te stellen, komen er volgens de Linerlytica-statistieken in de tweede jaarhelft op de scheepswerven nóg meer containerschepen gereed, tezamen goed voor 1,2 miljoen teu.

Het jaar 2023 gaat met in totaal 2,2 miljoen teu aan nieuwbouwschepen zodoende makkelijk het record van 1,7 miljoen teu uit 2015 breken, aldus de Hongkongse analist.

In het eerste halfjaar werden daarentegen maar 47 schepen, gezamenlijk goed voor een kleine 85.000 teu, gesloopt. Veel minder dan in 2016, toen met een jaartotaal van bijna 700.000 teu het slooprecord in de containervaart werd gevestigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement