De Latin-East-Coast Europe Express (LUX) van ONE gaat op 16 september van start met een vertrek vanuit Montevideo (Uruguay) en heeft aan Zuid-Amerikaanse zijde verder aanlopen in Buenos Aires (Argentinië) en Itapoa, Paranagua, Santos en Rio De Janeiro (Brazilië). In Europa worden zowel Zuid-Europa (Lissabon en Algeciras) als Noord-Europa (Rotterdam, Antwerpen, Hamburg en London Gateway) bediend.

ONE kent de weg in Latijns-Amerika al, met verschillende diensten tussen dat continent en Azië, maar de LUX wordt de eerste dienst van de Japanse rederij tussen Zuid-Amerika en Europa. Het is volgens ONE tevens de eerste dienst in de markt met een rechtstreekse afvaart vanuit Lissabon naar de Zuid-Amerikaanse oostkust. Directeur Yu Kurimoto roemt in een persbericht het ‘strategisch belang in ons wereldwijde netwerk’ dat Zuid-Amerika volgens hem altijd al heeft gehad. ONE wijst verder op de belangrijke rol die reeferlading speelt op dit vaargebied.

Spottarief

De nieuwe activiteit op Zuid-Amerika biedt ONE ook welkome extra afleiding van het nog steeds kwakkelende grote werk op het vaargebied Azië-Europa, waar volgens de World Container Index van consultant Drewry het gemiddelde spottarief van containerrederijen op de route Shanghai-Rotterdam deze week andermaal gezakt is, met 4% naar 1.291 dollar per veertigvoets container.

ONE trok op het vaargebied Azië-Europa deze week wel positief de aandacht met de eerste aanloop van het schip ‘ONE Innovation’ in Rotterdam. Het nieuwe vaartuig, met zijn 24.136 teu momenteel het containerschip met de op twee na grootste containercapaciteit ter wereld, na de ‘MSC Loreto’ (24.346 teu) en de ‘OOCL Spain’ (24.188 teu), was voor de gelegenheid volgeladen met louter roze ONE-containers, waardoor het geheel in de media associaties opriep met onder meer de nieuwe Barbie-bioscoopfilm. In werkelijkheid heeft de Japanse rederij de kleur roze gekozen als verwijzing naar de in Japan zo geliefde kersenbloesembomen. De Rotterdamse haven hield deze week een ‘Roze Rondvaart’ om het publiek de gelegenheid te geven om ‘geïnspireerd op de Japanse familietraditie’ het schip van dichtbij te bekijken. De ‘ONE Innovation’ vertrok vrijdagochtend uit Rotterdam om zich in het weekend te gaan tonen in Hamburg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement