‘Yang Ming op 1 met minste CO2’

Carbon Emissions Index

Van de grote containerrederijen stootte Yang Ming in het eerste kwartaal van dit jaar relatief de minste CO2 uit. Dat concludeert Xeneta op basis van diens eigen Carbon Emissions Index (CEI).

Foto: Philip Pilosian / Shutterstock.com

Daarin scoort de Taiwanese rederij niet alleen het best op dertien grote vaargebieden, maar ook als enige onder het gemiddelde op alle routes waar de carrier actief is. Volgens Xeneta is de vloot van Yang Ming jonger dan die van de meeste andere carriers en vaart de rederij op de meeste routes gemiddeld ook langzamer dan de concurrentie.

Uitstoot per container

Volgens het onderzoek van het Noorse bureau daalde de gemiddelde CO2-uitstoot per vervoerde container van de hele sector ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar op de meeste vaargebieden. De daling was met 11,3 het sterkst op de route van de VS naar Oost-Azië. Daardoor kwam de index uit op 88, twaalf punten minder dan het in het basisjaar 2018.

Xeneta waarschuwt dat de index niet vergelijkbaar is met de vorige week overeengekomen IMO-’checkpoints’ (-20% in 2020 en -70% in 2030) omdat die zijn gebaseerd op het basisjaar 2008. Wel is het volgens het bureau duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om die doelstellingen te halen.

Het onderzoek meldt geen absolute cijfers van de CO2-uitstoot maar beperkt zich tot verhoudingscijfers. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat ONE, HMM en Evergreen het beste scoorden op twee vaargebieden en CMA CGM, PIL, OOCL en Maersk op één. De Europese milieu- en klimaatkoepel T&E noemde vorige week wel absolute cijfers en bestempelde MSC tot grootste maritieme uitstoter.

Operationele beslissingen

Volgens het Noorse bureau laat de CEI zien dat operationele beslissingen grote gevolgen kunnen hebben voor de CO2-uitstoot. Zo scoorde CMA CGM op de route van Noord-Europa naar de Zuid-Amerikaanse oostkust een waarde van maar liefst 189,5 omdat op dit vaargebied veel kleine schepen van gemiddeld 2200 teu werden ingezet.

Volgens Xeneta kan de index daarmee een handig hulpmiddel zijn voor verladers die hun CO2-uitstoot willen terugdringen. ‘Verladers die de CO2-voetafdruk van hun eigen logistieke ketens willen aanpakken, moeten zich bewust zijn van operationele factoren wanneer ze kiezen door wie ze hun lading op de verschillende vaargebieden laten vervoeren’, aldus het bureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Yang Ming op 1 met minste CO2’ | NT

‘Yang Ming op 1 met minste CO2’

Carbon Emissions Index

Van de grote containerrederijen stootte Yang Ming in het eerste kwartaal van dit jaar relatief de minste CO2 uit. Dat concludeert Xeneta op basis van diens eigen Carbon Emissions Index (CEI).

Foto: Philip Pilosian / Shutterstock.com

Daarin scoort de Taiwanese rederij niet alleen het best op dertien grote vaargebieden, maar ook als enige onder het gemiddelde op alle routes waar de carrier actief is. Volgens Xeneta is de vloot van Yang Ming jonger dan die van de meeste andere carriers en vaart de rederij op de meeste routes gemiddeld ook langzamer dan de concurrentie.

Uitstoot per container

Volgens het onderzoek van het Noorse bureau daalde de gemiddelde CO2-uitstoot per vervoerde container van de hele sector ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar op de meeste vaargebieden. De daling was met 11,3 het sterkst op de route van de VS naar Oost-Azië. Daardoor kwam de index uit op 88, twaalf punten minder dan het in het basisjaar 2018.

Xeneta waarschuwt dat de index niet vergelijkbaar is met de vorige week overeengekomen IMO-’checkpoints’ (-20% in 2020 en -70% in 2030) omdat die zijn gebaseerd op het basisjaar 2008. Wel is het volgens het bureau duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om die doelstellingen te halen.

Het onderzoek meldt geen absolute cijfers van de CO2-uitstoot maar beperkt zich tot verhoudingscijfers. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat ONE, HMM en Evergreen het beste scoorden op twee vaargebieden en CMA CGM, PIL, OOCL en Maersk op één. De Europese milieu- en klimaatkoepel T&E noemde vorige week wel absolute cijfers en bestempelde MSC tot grootste maritieme uitstoter.

Operationele beslissingen

Volgens het Noorse bureau laat de CEI zien dat operationele beslissingen grote gevolgen kunnen hebben voor de CO2-uitstoot. Zo scoorde CMA CGM op de route van Noord-Europa naar de Zuid-Amerikaanse oostkust een waarde van maar liefst 189,5 omdat op dit vaargebied veel kleine schepen van gemiddeld 2200 teu werden ingezet.

Volgens Xeneta kan de index daarmee een handig hulpmiddel zijn voor verladers die hun CO2-uitstoot willen terugdringen. ‘Verladers die de CO2-voetafdruk van hun eigen logistieke ketens willen aanpakken, moeten zich bewust zijn van operationele factoren wanneer ze kiezen door wie ze hun lading op de verschillende vaargebieden laten vervoeren’, aldus het bureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement