Dat blijkt uit gegevens op de website Marinetraffic. De Joseph Schulte heeft zo’n 2.100 containers aan boord met 30.000 ton vracht. Door een Russische blokkade van de haven kon het schip de Zwarte Zee sinds februari 2022 niet meer verlaten.

Op de website schrijft de rederij: ‘BSM is dankbaar voor de verschillende belanghebbenden ter plaatse, de bemanning van het schip, de IMO, de vlaggenadministratie van Hongkong en de mensen wier grote steun de veilige vaart van het schip mogelijk heeft gemaakt.’

Humanitaire corridor

Vorige week stelde Oekraïne een humanitaire corridor in over de Zwarte Zee om schepen die door de oorlog in Oekraïense havens gestrand zijn, te laten vertrekken. De Joseph Schulte was het eerste civiele schip dat gebruik maakte van deze tijdelijke vaarroute. President Volodimir Zelensky noemt het vertrek op X (voorheen twitter) een ‘belangrijke stap naar het herstellen van de vrije vaart op de Zwarte Zee’.

Schepen gebruiken de corridor wel op eigen risico, Rusland heeft niet gezegd of het wil meewerken aan het initiatief. Afgelopen weekend vuurde de Russische marine nog waarschuwingsschoten af tijdens een inspectie van het vrachtschip Sukru Okan uit Palau.

Het schip zou onderweg zijn naar de Oekraïense haven Izmail, maar ligt momenteel voor de kust van Roemenië. Rusland heeft gewaarschuwd dat het schepen die Oekraïne naderen als militaire doelen kan beschouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement