De Zwitsers-Italiaanse en de Deense containergrootmacht voeren diensten in het derde kwartaal van dit jaar operationeel al grotendeels gescheiden uit, aldus MDS Transmodal. Begin dit jaar lieten de twee containerrederijen in een gezamenlijke verklaring weten dat ze begin 2025 een punt achter hun alliantie zouden gaan zetten. Toen de twee rederijen in 2015 hun samenwerking beklonken, was afgesproken dat dit voor minimaal tien jaar zou zijn en dat beëindiging van de alliantie twee jaar van tevoren moest worden aangekondigd.

Uit de analyse door MDS Transmodal van de vaarschema’s van de 2M-diensten over het lopende derde kwartaal blijkt dat 80% van de capaciteit van de 2M-diensten uitsluitend op diensten van Maersk wordt geleverd of uitsluitend op die van MSC. Vooral op het vaargebied tussen het Verre Oosten en Europa, waar 2M een capaciteit van 2 miljoen teu op jaarbasis aanbiedt, heeft de scheiding zich al voltrokken en worden de containers nu op volledig afzonderlijke diensten vervoerd, aldus de Britse onderzoekers.

Containercapaciteit

Op de routes tussen het Verre Oosten en Noord-Amerika en die van het vaargebied Europa-Noord-Amerika is voorlopig nog wél een intensieve samenwerking op het gebied van de containercapaciteit, aldus MDS Transmodal. Bij hun aankondiging in januari beloofden de twee rederijen dat ze bij het uitfaseren van de samenwerking verstoringen in de dienstverlening zoveel mogelijk zouden proberen te voorkomen.

Maersk en MSC besloten tot beëindiging van hun samenwerking omdat ze zich willen concentreren op hun eigen bedrijfsstrategie. Maersk wil veel meer zijn dan alleen een containervervoerder en heeft de ambitie om een logistieke regisseur te zijn, en heeft in vergelijking met de concurrentie minder nieuwe containerschepen laten bouwen, terwijl MSC juist volop in nieuwe containercapaciteit heeft geïnvesteerd en Maersk inmiddels voorbij is gestreefd als ’s werelds grootste containerrederij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement