Tailwind (Lidl) niet meer met aparte textielschepen naar Europa

lading voortaan op andere schepen

Tailwind Shipping Lines, de containerrederij van de Duitse supermarktketen Lidl, onderhoudt niet langer een directe, dedicated containerlijndienst tussen Bangladesh en Europa. De rederij blijft de naam van de desbetreffende dienst, Tiger Express (TEX), wel hanteren en biedt nog steeds containervervoer aan tussen de twee bestemmingen, maar de lading gaat in de praktijk via transhipment mee op de schepen van de andere dienst van de rederij, Panda Express (PAX), die tussen China en Europa vaart.

shutterstock_1655092756-aangepast-OMA, Lidl containerschip
Foto: Shutterstock / OMA

Lidl richtte Tailwind vorig jaar lente op omdat het supermarktconcern ontevreden was over de dienstverlening van de bestaande grote containerrederijen, die toen nog kampten met hevige congestie en hoge tarieven vroegen. Nadat Tailwind vorig jaar zomer de Panda-dienst tussen China en Europa was begonnen, met Europese aanlopen in Koper, Barcelona en Rotterdam, introduceerde de Lidl-rederij begin dit jaar de Bangladesh-Europa-dienst met Europese aanlopen in Barcelona en Moerdijk, gericht op het vervoer van kleding.

Christian Stangl, managing director van Tailwind Shipping Lines, stelt dat de wijzigingen die nu in de dienstverlening worden aangebracht ‘een weergave zijn van de ervaring die we als jong scheepvaartbedrijf hebben verworven’. Volgens hem neemt de totale capaciteit van de Tailwind-vloot dit jaar juist nog toe in vergelijking met de prognoses van begin dit jaar: van 95.000 naar 108.000 teu op jaarbasis.

Afvaartfrequentie

Voor textiel- en andere ‘Tiger’-lading uit Bangladesh wordt in de aangepaste dienstverlening op de China-Europa-dienst van de rederij een havenaanloop ingelast in Colombo, de haven van Sri Lanka. ‘Door deze lading in Colombo over te slaan, zal Tailwind een hogere afvaartfrequentie bieden voor lading uit Bangladesh plus een extra aantrekkelijke bestemming in het Middellandse Zeegebied’, aldus Tailwind, doelend op de PAX-afvaarten die elke twee weken plaatsvinden en op de bestaande PAX-aanlopen in Koper (Slovenië).

De Panda Express van Tailwind wordt onderhouden met vijf containerschepen van circa 5.000 teu, die 19 dagen doen over de overtocht Azië-Europa. De directe TEX-verschepingen tussen Bangladesh en Europa met kleinere schepen van rond de 1.000 teu zijn verleden tijd.

Punctualiteit en ‘de goederen snel in de schappen krijgen’ blijft een belangrijk oogmerk voor Tailwind, aldus Stangl, waarbij volgens hem de ambitie blijft om behalve non-food producten voor de eigen Lidl-winkels ook lading van derden aan te trekken. Om de textielverschepers die de afgelopen maanden zijn geworven aan boord te houden, waren de nu aangekondigde wijzigingen volgens hem noodzakelijk. ‘Als jong scheepvaartbedrijf kijken we optimistisch naar volgend jaar’, aldus de rederijdirecteur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Tailwind (Lidl) niet meer met aparte textielschepen naar Europa | NT

Tailwind (Lidl) niet meer met aparte textielschepen naar Europa

lading voortaan op andere schepen

Tailwind Shipping Lines, de containerrederij van de Duitse supermarktketen Lidl, onderhoudt niet langer een directe, dedicated containerlijndienst tussen Bangladesh en Europa. De rederij blijft de naam van de desbetreffende dienst, Tiger Express (TEX), wel hanteren en biedt nog steeds containervervoer aan tussen de twee bestemmingen, maar de lading gaat in de praktijk via transhipment mee op de schepen van de andere dienst van de rederij, Panda Express (PAX), die tussen China en Europa vaart.

shutterstock_1655092756-aangepast-OMA, Lidl containerschip
Foto: Shutterstock / OMA

Lidl richtte Tailwind vorig jaar lente op omdat het supermarktconcern ontevreden was over de dienstverlening van de bestaande grote containerrederijen, die toen nog kampten met hevige congestie en hoge tarieven vroegen. Nadat Tailwind vorig jaar zomer de Panda-dienst tussen China en Europa was begonnen, met Europese aanlopen in Koper, Barcelona en Rotterdam, introduceerde de Lidl-rederij begin dit jaar de Bangladesh-Europa-dienst met Europese aanlopen in Barcelona en Moerdijk, gericht op het vervoer van kleding.

Christian Stangl, managing director van Tailwind Shipping Lines, stelt dat de wijzigingen die nu in de dienstverlening worden aangebracht ‘een weergave zijn van de ervaring die we als jong scheepvaartbedrijf hebben verworven’. Volgens hem neemt de totale capaciteit van de Tailwind-vloot dit jaar juist nog toe in vergelijking met de prognoses van begin dit jaar: van 95.000 naar 108.000 teu op jaarbasis.

Afvaartfrequentie

Voor textiel- en andere ‘Tiger’-lading uit Bangladesh wordt in de aangepaste dienstverlening op de China-Europa-dienst van de rederij een havenaanloop ingelast in Colombo, de haven van Sri Lanka. ‘Door deze lading in Colombo over te slaan, zal Tailwind een hogere afvaartfrequentie bieden voor lading uit Bangladesh plus een extra aantrekkelijke bestemming in het Middellandse Zeegebied’, aldus Tailwind, doelend op de PAX-afvaarten die elke twee weken plaatsvinden en op de bestaande PAX-aanlopen in Koper (Slovenië).

De Panda Express van Tailwind wordt onderhouden met vijf containerschepen van circa 5.000 teu, die 19 dagen doen over de overtocht Azië-Europa. De directe TEX-verschepingen tussen Bangladesh en Europa met kleinere schepen van rond de 1.000 teu zijn verleden tijd.

Punctualiteit en ‘de goederen snel in de schappen krijgen’ blijft een belangrijk oogmerk voor Tailwind, aldus Stangl, waarbij volgens hem de ambitie blijft om behalve non-food producten voor de eigen Lidl-winkels ook lading van derden aan te trekken. Om de textielverschepers die de afgelopen maanden zijn geworven aan boord te houden, waren de nu aangekondigde wijzigingen volgens hem noodzakelijk. ‘Als jong scheepvaartbedrijf kijken we optimistisch naar volgend jaar’, aldus de rederijdirecteur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement