Maersk boekt verlies met zeevracht en schrapt wereldwijd 10.000 banen

Moeilijke markt

Maersk heeft in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds de coronahausse weer verlies geboekt met haar zeevrachtdivisie. De Ocean-activiteiten van het Deense concern resulteerden in een ebit (winst voor rente en belastingen) van min 27 miljoen dollar, waar dezelfde periode vorig jaar nog een superwinst van 8,7 miljard dollar had opgeleverd. Om de financiën op orde te kunnen houden, is het volgens Maersk noodzakelijk om banen te schrappen. Van de 110.000 werknemers die begin dit jaar nog voor Maersk werkten, blijven er volgend jaar nog 100.000 over.

Foto: NT / Henk Claeys

In een jaar tijd is de containerscheepvaart bij het A.P. Moller–Maersk-concern veranderd van de grote geldkraan in het zwarte schaap. De andere divisies wisten nog wel winst te boeken, al was er ook bij de Terminal-divisie (van 357 naar 270 miljoen dollar) een dalende lijn zichtbaar en ging de ebit bij de afdeling Logistics & Services zo’n beetje doormidden (van 258 naar 136 miljoen dollar).

Onder de streep resulteerde het voor het gehele A.P. Moller–Maersk-concern in een ebit van 538 miljoen dollar. Een jaar geleden was een dergelijk bedrag voor het Deense transportconcern nog een extraatje achter de komma: toen werd een ebit in de boeken bijgeschreven van 9,477 miljard dollar.

Wat de jaarprognoses betreft, meldt Maersk dat er op zich niets verandert aan de voorspelling van een ebit van tussen de 3,5 en 5 miljard dollar en een ebitda van 9,5 à 11 miljard dollar, maar spreekt daarbij wel de verwachting uit dat ‘de resultaten aan de lage kant van die eerder gecommuniceerde bandbreedte’ zullen uitkomen.

Moeilijke markt

De dalende cijfers komen niet als donderslag bij heldere hemel: ze zijn volgens Maersk ‘in lijn met de verwachtingen in moeilijke marktomstandigheden, met tarieven die ver verwijderd zijn van hun 2022-piek’. Ook wordt de markt volgens de Denen ‘op de proef gesteld door de toename van de capaciteit’. In de containervaart zijn, meer door concurrenten dan door Maersk zelf, veel grote nieuwe containerschepen besteld terwijl er niet genoeg ladingaanbod is om al die ladingruimte te vullen. Maersk zag de omzet van zijn Ocean-divisie in het derde kwartaal dalen naar een kleine 8 miljard dollar, waar vorig jaar nog 18 miljard binnenstroomde.

Vincent Clerc, ceo van Maersk, stelt dat ‘onze sector wordt geconfronteerd met een nieuw normaal, gekenmerkt door een gematigde vraag, prijzen die weer in lijn zijn met historische niveaus en inflatiedruk op onze kostenbasis. Sinds de zomer hebben we in de meeste regio’s overcapaciteit gezien, wat heeft geleid tot prijsdalingen, maar geen merkbare stijging van het slopen of opleggen van schepen. Gezien de uitdagende tijden die voor ons liggen, hebben we diverse kosten- en cashbeheersingsmaatregelen versneld om onze financiële prestaties veilig te stellen’.

Van die kostenbesparende maatregelen, door het bedrijf zelf betiteld als ‘rigoureus’, trekt de operatie om 10.000 van de 110.000 banen bij Maersk te schrappen de meeste aandacht. Een groot deel van die operatie is al achter de rug: in de loop van dit jaar zijn volgens het Deense concern al circa 6.500 posities opgeheven. Nog dit jaar verdwijnen er nog 2.500 banen, de overige duizend werknemers moeten in de loop van volgend jaar de deur bij het bedrijf achter zich dichttrekken. Verdere maatregelen zijn volgens Maersk nog ‘under review’, waaronder het heroverwegen van een programma om eigen aandelen terug te kopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maersk boekt verlies met zeevracht en schrapt wereldwijd 10.000 banen | NT

Maersk boekt verlies met zeevracht en schrapt wereldwijd 10.000 banen

Moeilijke markt

Maersk heeft in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds de coronahausse weer verlies geboekt met haar zeevrachtdivisie. De Ocean-activiteiten van het Deense concern resulteerden in een ebit (winst voor rente en belastingen) van min 27 miljoen dollar, waar dezelfde periode vorig jaar nog een superwinst van 8,7 miljard dollar had opgeleverd. Om de financiën op orde te kunnen houden, is het volgens Maersk noodzakelijk om banen te schrappen. Van de 110.000 werknemers die begin dit jaar nog voor Maersk werkten, blijven er volgend jaar nog 100.000 over.

Foto: NT / Henk Claeys

In een jaar tijd is de containerscheepvaart bij het A.P. Moller–Maersk-concern veranderd van de grote geldkraan in het zwarte schaap. De andere divisies wisten nog wel winst te boeken, al was er ook bij de Terminal-divisie (van 357 naar 270 miljoen dollar) een dalende lijn zichtbaar en ging de ebit bij de afdeling Logistics & Services zo’n beetje doormidden (van 258 naar 136 miljoen dollar).

Onder de streep resulteerde het voor het gehele A.P. Moller–Maersk-concern in een ebit van 538 miljoen dollar. Een jaar geleden was een dergelijk bedrag voor het Deense transportconcern nog een extraatje achter de komma: toen werd een ebit in de boeken bijgeschreven van 9,477 miljard dollar.

Wat de jaarprognoses betreft, meldt Maersk dat er op zich niets verandert aan de voorspelling van een ebit van tussen de 3,5 en 5 miljard dollar en een ebitda van 9,5 à 11 miljard dollar, maar spreekt daarbij wel de verwachting uit dat ‘de resultaten aan de lage kant van die eerder gecommuniceerde bandbreedte’ zullen uitkomen.

Moeilijke markt

De dalende cijfers komen niet als donderslag bij heldere hemel: ze zijn volgens Maersk ‘in lijn met de verwachtingen in moeilijke marktomstandigheden, met tarieven die ver verwijderd zijn van hun 2022-piek’. Ook wordt de markt volgens de Denen ‘op de proef gesteld door de toename van de capaciteit’. In de containervaart zijn, meer door concurrenten dan door Maersk zelf, veel grote nieuwe containerschepen besteld terwijl er niet genoeg ladingaanbod is om al die ladingruimte te vullen. Maersk zag de omzet van zijn Ocean-divisie in het derde kwartaal dalen naar een kleine 8 miljard dollar, waar vorig jaar nog 18 miljard binnenstroomde.

Vincent Clerc, ceo van Maersk, stelt dat ‘onze sector wordt geconfronteerd met een nieuw normaal, gekenmerkt door een gematigde vraag, prijzen die weer in lijn zijn met historische niveaus en inflatiedruk op onze kostenbasis. Sinds de zomer hebben we in de meeste regio’s overcapaciteit gezien, wat heeft geleid tot prijsdalingen, maar geen merkbare stijging van het slopen of opleggen van schepen. Gezien de uitdagende tijden die voor ons liggen, hebben we diverse kosten- en cashbeheersingsmaatregelen versneld om onze financiële prestaties veilig te stellen’.

Van die kostenbesparende maatregelen, door het bedrijf zelf betiteld als ‘rigoureus’, trekt de operatie om 10.000 van de 110.000 banen bij Maersk te schrappen de meeste aandacht. Een groot deel van die operatie is al achter de rug: in de loop van dit jaar zijn volgens het Deense concern al circa 6.500 posities opgeheven. Nog dit jaar verdwijnen er nog 2.500 banen, de overige duizend werknemers moeten in de loop van volgend jaar de deur bij het bedrijf achter zich dichttrekken. Verdere maatregelen zijn volgens Maersk nog ‘under review’, waaronder het heroverwegen van een programma om eigen aandelen terug te kopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement