Spottarief containers daalt licht, maar is nog steeds torenhoog

Containertarieven

De tarieven in het containervervoer zijn deze week met gemiddeld anderhalf procent gedaald. Dat meldt de Britse cijferaar Drewry.

Het gaat daarbij om het wereldwijde gemiddelde, die uit de World Container Index van het bureau rolt. Die klom in de tweede helft van oktober naar een record van boven de 10.000 dollar voor een veertigvoeter en staat nu op 9050 dollar. Dat is nog altijd bijna drie keer zo veel als een jaar geleden. Het is ook 4738 dollar meer dan het gemiddelde voor de afgelopen vijf jaar.

Gemiddeld spottarief

Het gemiddelde spottarief voor een veertigvoeter van Shanghai naar Rotterdam liet de afgelopen week een marginale stijging zien van 25 dollar en staat op 13.500 dollar. Dat is bijna vier keer zoveel dan een jaar geleden. In de omgekeerde richting steeg het gemiddeld tarief ook heel licht, met vijf dollar, tot 1578 dollar. Dat is 35% meer dan vorig jaar om deze tijd.

In het vervoer van de Chinese haven naar de Verenigde Staten werden dalingen van enkele procenten genoteerd. Naar New York werd een veertigvoeter deze week gemiddeld voor 12.582 dollar geboekt, 5% minder dan de week er voor. Richting Los Angeles daalde het gemiddelde spottarief met 4% tot 9698 dollar. Dat is in beide gevallen ongeveer 2,5 keer zoveel dan vorig jaar.

Drewry zegt te verwachten dat de tarieven de komende week stabiel zullen blijven, maar geeft niet aan waar die verwachting op gebaseerd is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Spottarief containers daalt licht, maar is nog steeds torenhoog | NT

Spottarief containers daalt licht, maar is nog steeds torenhoog

Containertarieven

De tarieven in het containervervoer zijn deze week met gemiddeld anderhalf procent gedaald. Dat meldt de Britse cijferaar Drewry.

Het gaat daarbij om het wereldwijde gemiddelde, die uit de World Container Index van het bureau rolt. Die klom in de tweede helft van oktober naar een record van boven de 10.000 dollar voor een veertigvoeter en staat nu op 9050 dollar. Dat is nog altijd bijna drie keer zo veel als een jaar geleden. Het is ook 4738 dollar meer dan het gemiddelde voor de afgelopen vijf jaar.

Gemiddeld spottarief

Het gemiddelde spottarief voor een veertigvoeter van Shanghai naar Rotterdam liet de afgelopen week een marginale stijging zien van 25 dollar en staat op 13.500 dollar. Dat is bijna vier keer zoveel dan een jaar geleden. In de omgekeerde richting steeg het gemiddeld tarief ook heel licht, met vijf dollar, tot 1578 dollar. Dat is 35% meer dan vorig jaar om deze tijd.

In het vervoer van de Chinese haven naar de Verenigde Staten werden dalingen van enkele procenten genoteerd. Naar New York werd een veertigvoeter deze week gemiddeld voor 12.582 dollar geboekt, 5% minder dan de week er voor. Richting Los Angeles daalde het gemiddelde spottarief met 4% tot 9698 dollar. Dat is in beide gevallen ongeveer 2,5 keer zoveel dan vorig jaar.

Drewry zegt te verwachten dat de tarieven de komende week stabiel zullen blijven, maar geeft niet aan waar die verwachting op gebaseerd is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding