Dat heeft het Amerikaanse persbureau Reuters gemeld. De Panamakanaal-autoriteit had medio afgelopen week nog laten weten dat vanwege aanhoudende droogte de maximale diepgang voor de scheepvaart zondag zou worden bijgesteld van 44 naar 43,5 voet (13,3 meter).

Het zou al de zoveelste bijstelling van de toegestane diepgang zijn geweest. De afgelopen maanden konden rederijen door het verder opdrogen van het kanaal steeds minder vracht meenemen en voerden ze Panamakanaal-toeslagen in om hun gederfde inkomsten te compenseren.

De Panamakanaal-directie waarschuwde eerder deze maand nog dat de problematiek de wereldhandel grote schade kan gaan toebrengen; circa 5% van de maritieme wereldhandel loopt normaliter via het kanaal. Niet alleen het transport van handelsgoederen wordt door de beperkingen van het Panamakanaal bemoeilijkt, het Amerikaanse persbureau Bloomberg luidde afgelopen week ook nog de noodklok over de mogelijke implicaties voor de energievoorziening: de afgelopen tijd kon al aanzienlijk minder lng via het kanaal worden vervoerd.

Behalve voor zondag waren ook voor medio juli al verdere restricties voor de scheepvaart aangekondigd, die nog afhankelijk zouden zijn van de weersomstandigheden. Die weerssituatie lijkt er nu gunstig uit te zien. Buienradar heeft voor de komende twee weken voor Colon, de stad bij de ingang van het Panamakanaal, elke dag regen met een donderwolkje in petto. Het Panamakanaal haalt zijn water uit het Gatun-meer, dat door het droge weer naar een almaar lager peil is gezakt. Normaliter is het in Panama nu tijd voor het regenseizoen, en de hoop is dat Pluvius de kraan nu alsnog helemaal opendraait.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement