Containervaart gaat gehakt maken van splinternieuw record

Nieuwbouw

De internationale containervaart gaat dit jaar een nieuw record vestigen als het gaat om het aantal nieuwgebouwde containerschepen dat door de scheepswerven wordt opgeleverd. De rederijen krijgen in de loop van dit jaar de beschikking over 478 nieuwe containerschepen met een gezamenlijke capaciteit van 3,1 miljoen teu, zo meldt de Bimco (Baltic and International Maritime Council), de internationale belangenorganisatie van scheepvaartbedrijven.

containerschip in aanbouw
Foto: Shutterstock | De nieuwbouw aan containerschepen zorgt voor een nog groter overschot.

De inkt van het vorige record dat in de annalen van de scheepvaartgeschiedenis werd bijgeschreven, is nog amper droog: die mijlpaal dateert van vorig jaar, toen 350 nieuwe containerschepen werden opgeleverd met een totale capaciteit van 2,2 miljoen teu. Het record dat daarmee werd afgetroefd, was wel wat ouder en stamde van 2015, toen de sector nog diep onder de indruk was van een totale nieuwbouwcapaciteit van 1,7 miljoen teu.

Vloottoename

Doordat tegenover de nieuwbouwhausse vorig jaar juist relatief weinig containerschepen naar de sloop gingen, nam de totale capaciteit van de wereldwijde containervloot vorig jaar toe met 8%, zo meldt de Bimco. Dat was geen record, maar wel de hardste groei sinds 2011. Niels Rasmussen, hoofdanalist scheepvaart bij de Bimco, voorziet dit jaar een nog drastischere toename van 10%. Hij verwacht weliswaar dat er dit jaar meer schepen gesloopt zullen worden, maar het daaruit voortvloeiende optel- en aftrekwerk levert volgens hem onder de streep toch een verdere vloottoename op van 2,8 milljoen teu.

Beeld: Bimco

Tegen het eind van dit jaar kan de capaciteit van de wereldwijde containervloot dan voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 30 miljoen teu gaan ronden, aldus Rasmussen. Vorig jaar april pakte de Bimco ook al uit met die 30 miljoen teu-prognose. Het duidt erop dat de sector met enige trots uitkijkt naar die mijlpaal, die zou betekenen dat de containervaart een verdubbeling te pakken heeft in vergelijking met 2011, toen de barrière van 15 miljoen teu werd doorbroken.

Overschot

Een probleem is die enorme nieuwbouwgolf tegelijkertijd echter ook. De onbalans tussen het overschot aan containercapaciteit en de achterblijvende vraag naar containervervoer zal in dit nieuwe jaar alleen maar verder toenemen, verwacht Rasmussen. De crisis in de Rode Zee, waar schietende Houthi’s de containerrederijen ertoe hebben aangezet om met hun schepen om te gaan varen via Kaap de Goede Hoop, kan die vraag- en aanbod-balans wel wat meer in evenwicht brengen, aldus de Bimco-analist, maar zodra de rust op de Rode Zee terugkeert, zal de markt volgens hem al snel weer uit balans raken, tenzij de rederijen echt vaart gaan zetten achter sloopprogramma’s.

Een andere manier om de marktbalans te beïnvloeden, langzamer varen, werd volgens de Bimco-statistieken vorig jaar ook gebruikt. De gemiddelde vaarsnelheid van containerschepen daalde van 14,3 knopen (2022) naar 13.9 knopen. Daardoor steeg de behoefte aan extra containercapaciteit met 3% à 4%, aldus Rasmussen.

De trukendoos van de containerrederijen is evenwel niet vol genoeg om helemaal het effect weg te poetsen van de enorme nieuwbouwprogramma’s waarin de sector tijdens de coronahausse vol enthousiasme investeerde. Vooral voor de grotere containerschepen van boven de 15.000 teu trokken reders gretig hun chequeboek: alleen al de nieuwbouw in dit segment was vorig jaar goed voor 1,3 miljoen exta teu. Dit jaar komen in deze categorie naar verwachting 83 schepen in de vaart met plaats voor in totaal 1,4 miljoen teu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Containervaart gaat gehakt maken van splinternieuw record | NT

Containervaart gaat gehakt maken van splinternieuw record

Nieuwbouw

De internationale containervaart gaat dit jaar een nieuw record vestigen als het gaat om het aantal nieuwgebouwde containerschepen dat door de scheepswerven wordt opgeleverd. De rederijen krijgen in de loop van dit jaar de beschikking over 478 nieuwe containerschepen met een gezamenlijke capaciteit van 3,1 miljoen teu, zo meldt de Bimco (Baltic and International Maritime Council), de internationale belangenorganisatie van scheepvaartbedrijven.

containerschip in aanbouw
Foto: Shutterstock | De nieuwbouw aan containerschepen zorgt voor een nog groter overschot.

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu