De ‘Emma Maersk’ die nu nog met een capaciteit van 15.550 teu het op een na grootste containerschip ter wereld is, kon met behulp van sleepboten worden afgeleid naar de Suez Canal Container Terminal in Port Said.

Daar wordt het nu gelost. ‘De bemanning is veilig en de situatie is onder controle’, meldde Maersk Line zaterdag op zijn Facebook-pagina. Volgens de Suez Canal Authority (SCA) verloopt alle verkeer op het kanaal intussen weer normaal.

Yann Le Gouard, oprichter van de Franse consultant Alphaliner en zelf een ex-zeevarende, betwijfelt of het grote containerschip echt in gevaar is gekomen. ‘Bij problemen aan de schroef kan slechts een beperkt deel van de machinekamer onder water lopen’. Woordvoerder Tarek Hassanien van SCA zegt ‘dat derglijke defecten af en toe voorkomen en dat er geen reden is om veel aandacht aan het incident te besteden’.

Een woordvoerder van Maersk verklaarde aan een Deense televisiezender dat er nooit gevaar was dat het recordschip zou zinken, maar gaf toe dat het niet meer op eigen kracht kon varen. Wellicht zullen alle containers in de Egyptische hub gelost moeten worden om met andere schepen naar hun Aziatische eindbestemming gebracht te worden.

De ‘Emma Maersk’ werd in 2006 in Denemarken gebouwd en is 397 meter lang en 56,4 meter breed. Later dit jaar verliest het schip zijn titel van langste containerschip, wanneer Maersk Line een nog groter schip van 18.270 teu in de vaart neemt. Dat nieuwe schip zal ook meer containers laden dan de 16.020 teu grote ‘CMA CGM Marco Polo’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement