Schuldeisers geven Hanjin geen extra tijd meer

Lijnvaart

Schuldeisers vinden het zelfhulpplan van Hanjin Shipping onvoldoende en zullen hun financiële steun na 4 september niet verlengen. De rederij dreigt daardoor onder curatele te komen staan.

Hanjin is er niet in geslaagd om vóór de deadline van 4 september een zelfhulpplan in te dienen dat de schuldeisers tevreden stemt. Het door Hanjin ingediende plan behelst een cash-injectie van 400 miljard Won (357 miljoen dollar), maar dat komt niet overeen met de 600 miljard Won waar de schuldeisers om hadden gevraagd. Dat melden Koreaanse media.

Met nog slechts enkele dagen tot de deadline van 4 september is onder curatele stelling nu erg dichtbij. Koreaanse media zeggen dat de rederij weinig andere opties meer heeft dan het aanvragen van het faillissement.

Hanjin is verwikkeld in een ingrijpend herstructureringsproces. De rederij kampt met torenhoge schulden waarvan voor een deel de aflossingstermijn is verstreken. Onder leiding van de Korea Development Bank hebben schuldeisers de rederij eerder dit jaar de gelegenheid gegeven om middels een reorganisatie orde op zaken te stellen. Daarvoor moet Hanjin onder andere de chartertarieven verlagen en de aflossingen van obligaties en buitenlandse leningen herstructureren. Hanjin slaagde er eerder niet in om dit voor de eerste deadline van 4 augustus voor elkaar te krijgen, waarop de rederij een maand uitstel werd verleend. Die tijd is niet voldoende gebleken om alsnog aan de eisen van de schuldeisers te voldoen.

‘We zijn tot de conclusie gekomen dat we niet aan Hanjin’s verzoek voor nieuwe fondsen kunnen voldoen, ondanks inspanningen van beide kanten om de het financiële gat te verkleinen’, zegt het hoofd van de Korea Development Bank Lee Dong-geol volgens het Koreaanse persbureau Yonhap.

Het nieuws heeft gezorgd voor nieuwe geruchten over een mogelijke fusie tussen Hanjin en Hyundai Merchant Marine. Lee zegt dat dit momenteel niet aan de orde is, maar in de toekomst wel een mogelijkheid zou zijn. De voorzitter van de Koreaanse Financial Services Commission Yim Jong-yong sluit die optie juist uit.

Hanjin vaart ook op de haven van Rotterdam. Vorig jaar werd Hanjin door de Nederlandse verladersorganisatie EVO nog uitgeroepen tot best presterende rederij van het jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Schuldeisers geven Hanjin geen extra tijd meer | NT

Schuldeisers geven Hanjin geen extra tijd meer

Lijnvaart

Schuldeisers vinden het zelfhulpplan van Hanjin Shipping onvoldoende en zullen hun financiële steun na 4 september niet verlengen. De rederij dreigt daardoor onder curatele te komen staan.

Hanjin is er niet in geslaagd om vóór de deadline van 4 september een zelfhulpplan in te dienen dat de schuldeisers tevreden stemt. Het door Hanjin ingediende plan behelst een cash-injectie van 400 miljard Won (357 miljoen dollar), maar dat komt niet overeen met de 600 miljard Won waar de schuldeisers om hadden gevraagd. Dat melden Koreaanse media.

Met nog slechts enkele dagen tot de deadline van 4 september is onder curatele stelling nu erg dichtbij. Koreaanse media zeggen dat de rederij weinig andere opties meer heeft dan het aanvragen van het faillissement.

Hanjin is verwikkeld in een ingrijpend herstructureringsproces. De rederij kampt met torenhoge schulden waarvan voor een deel de aflossingstermijn is verstreken. Onder leiding van de Korea Development Bank hebben schuldeisers de rederij eerder dit jaar de gelegenheid gegeven om middels een reorganisatie orde op zaken te stellen. Daarvoor moet Hanjin onder andere de chartertarieven verlagen en de aflossingen van obligaties en buitenlandse leningen herstructureren. Hanjin slaagde er eerder niet in om dit voor de eerste deadline van 4 augustus voor elkaar te krijgen, waarop de rederij een maand uitstel werd verleend. Die tijd is niet voldoende gebleken om alsnog aan de eisen van de schuldeisers te voldoen.

‘We zijn tot de conclusie gekomen dat we niet aan Hanjin’s verzoek voor nieuwe fondsen kunnen voldoen, ondanks inspanningen van beide kanten om de het financiële gat te verkleinen’, zegt het hoofd van de Korea Development Bank Lee Dong-geol volgens het Koreaanse persbureau Yonhap.

Het nieuws heeft gezorgd voor nieuwe geruchten over een mogelijke fusie tussen Hanjin en Hyundai Merchant Marine. Lee zegt dat dit momenteel niet aan de orde is, maar in de toekomst wel een mogelijkheid zou zijn. De voorzitter van de Koreaanse Financial Services Commission Yim Jong-yong sluit die optie juist uit.

Hanjin vaart ook op de haven van Rotterdam. Vorig jaar werd Hanjin door de Nederlandse verladersorganisatie EVO nog uitgeroepen tot best presterende rederij van het jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement