Dat denkt scheepvaartconsultant Franck Kayser, die tot kortgeleden chief operations officer was bij de Franse rederij CMA CGM.

Een beperking van de vaarsnelheid wordt gezien als een goede manier om de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren. Echter, als een snelheidslimiet wordt ingevoerd, zijn meer schepen nodig om dezelfde hoeveelheid lading tijdig op een bepaalde bestemming te krijgen. Daardoor nemen de kosten flink toe, schrijft vakblad The Loadstar.

Kayser rekent voor dat bij een reductie van de maximumsnelheid met 10%, er ook 10% extra schepen nodig zijn. Hoe strakker de limiet, hoe groter het aantal extra benodigde schepen. Daarmee komt een nieuwe kostenpost op de rederijen af, nadat eerder al is besloten om vanaf 2020 een strengere zwavellimiet in te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement