De Russische president heeft dit per decreet bepaald. Hij gaat daarmee een stuk verder dan de projecties van zijn ministeries. Het ministerie van natuurlijke hulpbronnen voorspelde vorig jaar in een memo aan de regering dat het transport via de zesduizend kilometer lange ijzige route in 2030 op ruim zeventig miljoen ton zou kunnen uitkomen. Het grootste deel daarvan zou bestaan uit het vervoer van LNG van Siberië naar Azië.

Vorig jaar ging het om naar schatting tien miljoen ton, een forse groei ten opzichte van de ruim zeven miljoen ton in 2016. Een groot deel van de door Poetin verordonneerde groei moet komen uit het vervoer van  steenkool. Vanaf 2025 zou er jaarlijks tien miljoen ton steenkool geëxporteerd moeten worden vanaf het Tajmyr-schiereiland, het meest noordelijke vasteland ter wereld.