Daar staan sinds enkele dagen 217 items te koop, variërend van een partij multiplex via scheepsschroeven en lieren tot en met een compleet helikopterdek. De laatste is meteen het duurste item en moet minimaal 10.000 euro opbrengen. Daar staat bijvoorbeeld een gereedschapskist tegenover, waarop inmiddels vijftien euro is geboden. Damen schat de totale waarde op zo’n twee miljoen euro.

Volgens de scheepsbouwgroep moet de veiling echter niet gezien worden als een manier om nog wat terug te verdienen op te veel ingekochte, maar uiteindelijk niet gebruikte onderdelen. Volgens een persbericht heeft ‘toewijding aan duurzaamheid’ Damen tot deze stap gebracht. Stock manager Martijn van Tilborg spreekt van ‘een geweldige manier om recycling-potentieel te optimaliseren en de efficiëntie van onze bouw-, inkoop- en leverings-prestaties te verbeteren’.

Controle

Hij erkent dat ‘veilen van overgebleven scheepsbouw-materialen misschien niet de meest voor de hand liggende stap is naar meer duurzaamheid’, maar die overweging heeft volgens hem wel degelijk een rol gespeeld. ‘Drang naar meer ecologische prestaties’ zette de scheepsbouwgroep er al eerder toe aan om controle op het inkoopproces aan te scherpen.

De veiling (www.troostwijkauctions.com/uk/spare-parts/01-27832/) sluit op 12 december. Gegadigden kunnen de spullen op afspraak bekijken bij Damen in Vlissingen en Gorinchem, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement