Het incident vond plaats aan boord van de in Panama geregistreerde ‘SG Pegasus’, die volgens plan de haven van New Plymouth (Nieuw-Zeeland) zou verlaten met een lading methanol. Loodsen die aan boord waren gestapt om de tanker te begeleiden, vielen over het gedrag van de kapitein, waarop ze de plaatselijke autoriteiten inlichtten.

Ademtest

De kapitein, Saurabh Kumar Singh, slaagde vervolgens niet voor zijn eerste ademtest aan boord. In het plaatselijke politiebureau werd vastgesteld dat Singh meer dan 880 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht had. De limiet voor zeevarenden aan boord van internationale schepen staat op 250.

Het gedrag van de kapitein was ook in strijd met het beleid van rederij Anglo-Eastern dat op een ‘droog schip’ geen enkel moment alcohol aan boord mag zijn. Behalve ontslag kreeg Singh ook een boete van ruim 1.600 euro.

Regie

Een vertegenwoordiger van de plaatselijke maritieme autoriteit merkt op: ‘Als je de alcohollimiet overschrijdt, word je vervolgd. Veiligheid staat voorop.’

Om eraan toe te voegen: ‘Met zijn beslissing om te drinken terwijl hij de regie over een schip voerde, bracht hij zijn bemanning, zeevarenden op andere schepen en zelfs het milieu en de plaatselijke economieën in gevaar. Hoewel we teleurgesteld zijn over de actie van de man in kwestie, zijn we blij met de snelle actie van de loodsen die dit onder onze aandacht brachten.’