Dat er door alle coronamaatregelen wereldwijd momenteel minstens 200.000 zeelieden vastzitten op schepen, betekent volgens een verklaring van de dertien regeringen een serieuze bedreiging voor een veilige en efficiënte doorgang van de wereldhandel. De dertien landen brachten hun statement uit na een door de Britse regering voorgezeten online vergadering. De deelnemers noemden zich ‘diep bezorgd’ over de situatie.

Vaart zetten

Vooraanstaande maritieme landen moeten volgens de verklaring vaart zetten achter bemanningswisselingen door zeevarenden de status van ‘key workers’ te geven, door met luchtvaartmaatschappijen te overleggen over speciale thuisbrengvluchten en door een oogje toe te knijpen als het gaat om visa en andere documenten die zeelui normaliter nodig hebben.

Behalve Nederland onderschreven onder meer ook de VS, Duitsland, Noorwegen, Indonesië en de Filippijnen de door de Britten opgestelde oproep.