Verschillende containerterminals kwamen er afgelopen anderhalve week deels of helemaal plat te liggen door overheidsmaatregelen vanwege vastgestelde coronamaatregelen in de haven zelf en in de provincie Guangdong. Op foto’s uit de miljoenenstad Guangzhou loopt een groot peloton mannen in ‘maanpakken’.

Vertragingen

Maersk meldde afgelopen week een bijna dagelijks oplopende vertraging in Shenzhen, een vertraging die in de laatste update werd geschat op meer dan twee weken per containerschip. Maersk en ook andere containerrederijen besloten om met veel containerschepen vooral de Yantian International Container Terminal voorlopig over te slaan.

Verwacht wordt dat nieuwe problemen voor de containervaart de spottarieven andermaal omhoog zullen stuwen. De eerste week van de Shenzhen-sluitingen gingen de prijzen alvast verder de hoogte in. Op de Freightos Baltic Index steeg het gemiddeld tarief voor China-Europa naar 10.492 dollar per veertigvoets containers, een toename van liefst 11%.

Drewry zag in zijn World Container Index het tarief voor Shanghai-Rotterdam toenemen naar 10.462 dollar. Ook de Shanghai Containerized Freight Index ziet het Azië-Europa-vervoer weer duurder worden, met nu een tarief van 5887 dollar per twintigvoeter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding