Volgens voorzitter en algemeen directeur Osama Rabie van de Suez Canal Authority (SCA) steeg het aantal olietankers dat door het bijna 200 kilometer lange kanaal voer met bijna 30%. Ook de aantallen LNG-tankers en containerschepen namen fors toe, met respectievelijk 12% en 9%.

In totaal gingen er in april 1929 schepen door het kanaal tussen de Rode en de Middellandse Zee, ruim 6% meer dan een jaar eerder en en het op twee na hoogste aantal schepen in een maand ooit. Ook de via het kanaal vervoerde hoeveelheid lading van 114,5 miljoen ton was een nieuwe record.

Verwacht mag worden dat de inkomsten van de SCA dit jaar verder zullen toenemen, aangezien de kanaalbeheerder de toltarieven fors heeft verhoogd. Chemicaliëntankers moeten vanaf deze maand 20% meer afrekenen en bulkcarriers 10%. Ook containerschepen moeten meer betalen ‘door gewijzigde rekenmethodes’.

Volgens de kanaalbeheerder is de tijdelijke prijsverhoging ‘in lijn met de aanzienlijke groei van de wereldhandel, verbetering van de efficiency van schepen, de verbetering van de Suezkanaal-infrastructuur en de verbetering van de dienstverlening’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement