Eni krijgt een belang van iets meer dan 3% in Northfield East. Eerder werd al bekend dat het Franse TotalEnergies meedoet met een belang van ruim 6% in het project. Andere deelnemende bedrijven worden later bekend. Mogelijk gaat het om Shell, ExxonMobil en ConocoPhillips. Er zou ook met Chinese bedrijven gepraat worden.

Volgens schattingen bevat het Northfield East-gasveld dat onder de Perzische Golf ligt een tiende van de bekende wereldwijde gasreserves. Qatar is al ’s werelds grootste lng-exporteur. Door de oorlog in Oekraïne zijn westerse landen de import van Russisch gas aan het afbouwen en willen ze veel meer gas uit Qatar halen. Vrijdag werd nog bekend dat het Russische staatsgasconcern Gazprom de gasleveringen aan Italië had gehalveerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement