Die stappen volgen op een opmerkelijke overnameconstructie, waarin de drie huidige grootaandeelhouders hun stukken van zichzelf kopen. Dat zijn de huidige topman David Sokol, het Canadese investeringsfonds Fairfax en leden van de puissant rijke Amerikaanse Washington Family.

Zij bezitten al 68% van de aandelen van Atlas Corp, dat in New York aan de beurs is genoteerd en waarvan Seaspan veruit het belangrijkste dochterbedrijf is. Via het overnamevehikel Poseidon, waarin ook ONE participeert, hebben ze een bod ter waarde van bijna elf miljard dollar uitgebracht op Atlas. Hoe groot het belang van ONE wordt, is niet bekendgemaakt.

Die heeft het bod geaccepteerd, nadat het verhoogd was van 14,45 tot 15,50 dollar per aandeel. Poseidon heeft zich ook verzekerd van de steun van de kleine aandeelhouders, die samen de overige 32% in handen hebben. Atlas en Poseidon verwachten dat de overname in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan worden.

Omzet en winst

Atlas boekte in het derde kwartaal op een omzet van 440 miljoen dollar een nettowinst van 186 miljoen dollar, bijna twee keer zoveel dan vorig jaar. Na de eerste negen maanden van het jaar bleef er onder de streep 495 miljoen dollar over, eveneens bijna twee keer zoveel dan de 258 miljoen van vorig jaar.

Seaspan is met afstand de grootste non-vessel operating owner en verhuurt zijn schepen aan vrijwel alle grote lijnvaartrederijen. Inclusief de omvangrijke orderportefeuille omvat de vloot zo’n 200 schepen met een gezamenlijke vervoerscapaciteit van rond de twee miljoen teu. Het nieuwbouwprogramma moet in 2024 zijn afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement