Nu opeens overschot aan lege containers in Chinese havens

trendbreuk

In Chinese havens beginnen lege containers zich op te stapelen doordat de containerimport in China in het eerste kwartaal van het jaar groter was dan de export. Het risico van een problematisch containeroverschot dreigt er nu, meldt het Hamburgse containeruitwisselplatform Container xChange, dat de balans tussen containerimporten en -exporten wereldwijd meet met zijn Container Availability Index (CAx).

Foto: Shutterstock

Het Chinese containeroverschot betekent een trendbreuk met de hoogtijdagen van het coronatijdperk, toen er vanuit Azië een enorm ladingaanbod was en de containerrederijen moeite hadden om voldoende lege containers in het oosten te krijgen om al die vracht naar het westen te kunnen varen.

De CAx kwam in het eerste kwartaal in bijvoorbeeld Shanghai uit boven de 0,6 punten, ten teken dat er meer containers binnenkwamen dan uitgingen (bij de indexwaarde van 0,5 punten zou volgens de rekenmethode van Container xChange de ideale balans bestaan tussen im- en export). In de eerste maanden van 2021 schommelde de indexwaarde in Shanghai bijvoorbeeld rond de 0,25 punten doordat er veel meer containers geëxporteerd dan geïmporteerd werden.

Zichtbaar

Afgelopen herfst lag de Cax-waarde in Shanghai volgens het Hamburgse platform inmiddels al boven die van de voorgaande twee jaar, en de opwaartse trend is volgens de Duitse rekenmeesters ook in havens als Yantian en Tianjin zichtbaar. Kennelijk importeren China’s handelspartners de laatste tijd minder goederen uit China dan gebruikelijk, aldus Container xChange.

‘Onze research en gesprekken met Chinese klanten wijzen erop dat het herstel na het Chinees nieuwjaar pas net op gang is gekomen en dat dit herstel onder de normale verwachtingen van deze tijd van het jaar blijft.’

Het Hamburgse platform constateert tevens dat de verminderde handel heeft geleid tot fors lagere containertarieven in vergelijking met een jaar geleden, maar net als andere tariefbarometers signaleerde Container xChange in het afgelopen eerste kwartaal al wel een stabilisering van de tarieven. Die daalden niet veel verder meer. ‘Het is mogelijk dat de containerprijzen de bodem al hebben bereikt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nu opeens overschot aan lege containers in Chinese havens | NT

Nu opeens overschot aan lege containers in Chinese havens

trendbreuk

In Chinese havens beginnen lege containers zich op te stapelen doordat de containerimport in China in het eerste kwartaal van het jaar groter was dan de export. Het risico van een problematisch containeroverschot dreigt er nu, meldt het Hamburgse containeruitwisselplatform Container xChange, dat de balans tussen containerimporten en -exporten wereldwijd meet met zijn Container Availability Index (CAx).

Foto: Shutterstock

Het Chinese containeroverschot betekent een trendbreuk met de hoogtijdagen van het coronatijdperk, toen er vanuit Azië een enorm ladingaanbod was en de containerrederijen moeite hadden om voldoende lege containers in het oosten te krijgen om al die vracht naar het westen te kunnen varen.

De CAx kwam in het eerste kwartaal in bijvoorbeeld Shanghai uit boven de 0,6 punten, ten teken dat er meer containers binnenkwamen dan uitgingen (bij de indexwaarde van 0,5 punten zou volgens de rekenmethode van Container xChange de ideale balans bestaan tussen im- en export). In de eerste maanden van 2021 schommelde de indexwaarde in Shanghai bijvoorbeeld rond de 0,25 punten doordat er veel meer containers geëxporteerd dan geïmporteerd werden.

Zichtbaar

Afgelopen herfst lag de Cax-waarde in Shanghai volgens het Hamburgse platform inmiddels al boven die van de voorgaande twee jaar, en de opwaartse trend is volgens de Duitse rekenmeesters ook in havens als Yantian en Tianjin zichtbaar. Kennelijk importeren China’s handelspartners de laatste tijd minder goederen uit China dan gebruikelijk, aldus Container xChange.

‘Onze research en gesprekken met Chinese klanten wijzen erop dat het herstel na het Chinees nieuwjaar pas net op gang is gekomen en dat dit herstel onder de normale verwachtingen van deze tijd van het jaar blijft.’

Het Hamburgse platform constateert tevens dat de verminderde handel heeft geleid tot fors lagere containertarieven in vergelijking met een jaar geleden, maar net als andere tariefbarometers signaleerde Container xChange in het afgelopen eerste kwartaal al wel een stabilisering van de tarieven. Die daalden niet veel verder meer. ‘Het is mogelijk dat de containerprijzen de bodem al hebben bereikt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement