‘Groot aantal’ auto’s op onderste dekken Fremantle Highway intact

Smit Salvage

Een “groot aantal auto’s” op de onderste dekken van de Fremantle Highway is nog “intact”, zei Richard Janssen, directeur van bergingsbedrijf Smit Salvage in het NOS Radio 1 Journaal. Maandag hebben teams van de berger het schip van binnen bekeken. “Daar is uit gebleken, in ieder geval uit de visuele inspectie, dat de auto’s in enigszins of redelijk normale staat verkeren.”

Foto: Kustwacht

Op de hogere dekken van het schip “zijn ze dermate beschadigd dat die in ieder geval niet meer bruikbaar zijn”, aldus Janssen. Hij benadrukt dat de auto’s nog bekeken zullen worden door de fabrikanten. Zij zullen de berger uiteindelijk adviseren wat er met de voertuigen moet gebeuren.

In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brak brand uit op het schip met aan boord 3784 auto’s. Naast auto’s van Volkswagen, ging het ook om wagens van BMW en Mercedes-Benz. Er zouden ook enkele bouwkranen aan boord zijn. Een bemanningslid overleed, anderen raakten gewond. Het schip ligt sinds donderdag in de Eemshaven.

Ondanks de felle brand die dagen duurde, is de machinekamer van de Fremantle Highway nog intact. “Dat is een belangrijke bijdrage aan de overwegingen die de reder zal hebben of hij het schip repareert of uiteindelijk voor recycling zal aanbieden”, zei Janssen.

OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een “verkennend onderzoek” doen naar de hulpverlening rond de brand aan boord van het vrachtschip. Dit staat los van het Panamese onderzoek naar de brand, waar de OVV aan meewerkt.

Het nieuwe onderzoek van de OVV richt zich “in ieder geval” op de manier waarop de hulpverlening na de brand op gang kwam en zich ontwikkelde, is te lezen in een bericht op de website van de Onderzoeksraad. Chris van Dam, voorzitter van de OVV, legt uit dat de raad in een verkennend onderzoek dezelfde bevoegdheden heeft als wanneer een definitief onderzoek wordt gedaan. “Als de resultaten uit dit verkennend onderzoek daar aanleiding toe geven besluiten we eventueel om het onderzoek door te zetten.”

‘Groot aantal’ auto’s op onderste dekken Fremantle Highway intact | NT

‘Groot aantal’ auto’s op onderste dekken Fremantle Highway intact

Smit Salvage

Een “groot aantal auto’s” op de onderste dekken van de Fremantle Highway is nog “intact”, zei Richard Janssen, directeur van bergingsbedrijf Smit Salvage in het NOS Radio 1 Journaal. Maandag hebben teams van de berger het schip van binnen bekeken. “Daar is uit gebleken, in ieder geval uit de visuele inspectie, dat de auto’s in enigszins of redelijk normale staat verkeren.”

Foto: Kustwacht

Op de hogere dekken van het schip “zijn ze dermate beschadigd dat die in ieder geval niet meer bruikbaar zijn”, aldus Janssen. Hij benadrukt dat de auto’s nog bekeken zullen worden door de fabrikanten. Zij zullen de berger uiteindelijk adviseren wat er met de voertuigen moet gebeuren.

In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brak brand uit op het schip met aan boord 3784 auto’s. Naast auto’s van Volkswagen, ging het ook om wagens van BMW en Mercedes-Benz. Er zouden ook enkele bouwkranen aan boord zijn. Een bemanningslid overleed, anderen raakten gewond. Het schip ligt sinds donderdag in de Eemshaven.

Ondanks de felle brand die dagen duurde, is de machinekamer van de Fremantle Highway nog intact. “Dat is een belangrijke bijdrage aan de overwegingen die de reder zal hebben of hij het schip repareert of uiteindelijk voor recycling zal aanbieden”, zei Janssen.

OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een “verkennend onderzoek” doen naar de hulpverlening rond de brand aan boord van het vrachtschip. Dit staat los van het Panamese onderzoek naar de brand, waar de OVV aan meewerkt.

Het nieuwe onderzoek van de OVV richt zich “in ieder geval” op de manier waarop de hulpverlening na de brand op gang kwam en zich ontwikkelde, is te lezen in een bericht op de website van de Onderzoeksraad. Chris van Dam, voorzitter van de OVV, legt uit dat de raad in een verkennend onderzoek dezelfde bevoegdheden heeft als wanneer een definitief onderzoek wordt gedaan. “Als de resultaten uit dit verkennend onderzoek daar aanleiding toe geven besluiten we eventueel om het onderzoek door te zetten.”