Met het ondertekenen van het convenant belooft Havenbedrijf Amsterdam ernaar te streven dat de bovenste drie managementlagen voor 30% uit vrouwen zal bestaan. Een derde van de 360 werknemers van het havenbedrijf bestaat uit vrouwen. Volgens een woordvoerster van het havenbedrijf past het ondertekenen van de charter uitstekend in de doelstelling van het bedrijf om in alle geledingen van de organisatie zoveel mogelijk diversiteit te hebben van leeftijd, culturele achtergrond en sekse.

Havenbedrijf Amsterdam heeft met Dertje Meijer al een vrouwelijke CEO. Daarnaast is de havenmeester een vrouw en zitten op de financiële afdeling veel vrouwen op belangrijke posities.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen nog een forse inhaalslag te maken hebben als het gaat om managementfuncties. Volgens het CBS komt dat echter vooral doordat vrouwen vaker in deeltijd werken en er zijn over de gehele breedte weinig parttimers die een managementfunctie uitoefenen. Onder voltijdswerkende moeders is het aandeel managers bijna even groot als onder voltijdswerkende vaders, namelijk 13%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement