Zim ziet verbetering door samenwerking met Maersk en MSC

kwartaalcijfers

Ondanks aanhoudende druk door stijgende charter- en brandstofprijzen schrijft Zim in het derde kwartaal weer zwarte cijfers. Oorzaken hiervan zijn een verbetering van de vrachttarieven en een nieuwe samenwerking met containeralliantie 2M.

De Israëlische rederij worstelt nog steeds met de instabiliteit van de containermarkt en de recente prijsstijgingen voor schepen en brandstof, maar weet tegelijkertijd zijn resultaten te verbeteren en de dienstregeling uit te breiden.

Medio juli kondigde het bedrijf een nieuwe samenwerking aan met containeralliantie 2M, bestaande uit Maersk Line en MSC. De Israëliërs bieden samen met de alliantiepartners sinds september vijf gezamenlijke diensten aan tussen Azië en de oostkust van de VS. Zim onderhoudt één van die vijf diensten, maar krijgt middels de samenwerking ook slots op de andere vier 2M-diensten.

Omzet

Mede daardoor heeft de rederij zijn omzet in het derde kwartaal weten te vergroten tot 840,7 miljoen dollar. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar en een groei van 4,7% ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Toen bestond de samenwerking met 2M nog niet.

Die omzetgroei reflecteert ook een verbetering van de vrachttarieven. Want ondanks de start van de nieuwe samenwerking vervoerde het bedrijf 5,5% minder containers dan in het tweede kwartaal. In totaal verscheepte het bedrijf in de maanden juli, augustus en september 730.000 teu.

Verlies

Onder de streep kwam Zim weer in de zwarte cijfers terecht met een zeer bescheiden plusje van 1,3 miljoen dollar, ten opzichte van een verlies van 20,6 miljoen in het kwartaal ervoor. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde in diezelfde periode van 23,1 naar 48,8 miljoen dollar.

Over de eerste negen maanden van dit jaar heeft de rederij zijn omzet met 8% laten stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar het bedrijfsresultaat en de nettowinst vielen lager uit vanwege flinke kostenstijgingen voor met name brandstof. Dankzij die kostenstijgingen en een daling van de vrachttarieven sinds het vierde kwartaal van 2017 komt de rederij dusver dit jaar op een nettoverlies van 79,1 miljoen dollar uit.

Tevreden

Vanwege de verbetering ten opzichte van de voorgaande kwartalen dit jaar toont topman Eli Glickmann zich tevreden met het huidige resultaat. Hij is ook optimistisch over de toekomst. ‘Ons derde kwartaalresultaat bevestigt onze aanpak van de uitdagende en volatiele markt. De strategische operationele samenwerking met 2M in de Azië-VS-handel begint bij te dragen aan onze financiële resultaten en we verwachten meer vruchten te plukken in de komende kwartalen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Zim ziet verbetering door samenwerking met Maersk en MSC | NT

Zim ziet verbetering door samenwerking met Maersk en MSC

kwartaalcijfers

Ondanks aanhoudende druk door stijgende charter- en brandstofprijzen schrijft Zim in het derde kwartaal weer zwarte cijfers. Oorzaken hiervan zijn een verbetering van de vrachttarieven en een nieuwe samenwerking met containeralliantie 2M.

De Israëlische rederij worstelt nog steeds met de instabiliteit van de containermarkt en de recente prijsstijgingen voor schepen en brandstof, maar weet tegelijkertijd zijn resultaten te verbeteren en de dienstregeling uit te breiden.

Medio juli kondigde het bedrijf een nieuwe samenwerking aan met containeralliantie 2M, bestaande uit Maersk Line en MSC. De Israëliërs bieden samen met de alliantiepartners sinds september vijf gezamenlijke diensten aan tussen Azië en de oostkust van de VS. Zim onderhoudt één van die vijf diensten, maar krijgt middels de samenwerking ook slots op de andere vier 2M-diensten.

Omzet

Mede daardoor heeft de rederij zijn omzet in het derde kwartaal weten te vergroten tot 840,7 miljoen dollar. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar en een groei van 4,7% ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Toen bestond de samenwerking met 2M nog niet.

Die omzetgroei reflecteert ook een verbetering van de vrachttarieven. Want ondanks de start van de nieuwe samenwerking vervoerde het bedrijf 5,5% minder containers dan in het tweede kwartaal. In totaal verscheepte het bedrijf in de maanden juli, augustus en september 730.000 teu.

Verlies

Onder de streep kwam Zim weer in de zwarte cijfers terecht met een zeer bescheiden plusje van 1,3 miljoen dollar, ten opzichte van een verlies van 20,6 miljoen in het kwartaal ervoor. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde in diezelfde periode van 23,1 naar 48,8 miljoen dollar.

Over de eerste negen maanden van dit jaar heeft de rederij zijn omzet met 8% laten stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar het bedrijfsresultaat en de nettowinst vielen lager uit vanwege flinke kostenstijgingen voor met name brandstof. Dankzij die kostenstijgingen en een daling van de vrachttarieven sinds het vierde kwartaal van 2017 komt de rederij dusver dit jaar op een nettoverlies van 79,1 miljoen dollar uit.

Tevreden

Vanwege de verbetering ten opzichte van de voorgaande kwartalen dit jaar toont topman Eli Glickmann zich tevreden met het huidige resultaat. Hij is ook optimistisch over de toekomst. ‘Ons derde kwartaalresultaat bevestigt onze aanpak van de uitdagende en volatiele markt. De strategische operationele samenwerking met 2M in de Azië-VS-handel begint bij te dragen aan onze financiële resultaten en we verwachten meer vruchten te plukken in de komende kwartalen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement