Over vijf jaar, in 2024, moet het gasveld North Field Expansion in productie komen, waarmee de uitvoercapaciteit van ‘s werelds grootste LNG-exporteur toeneemt van 77 tot 110 miljoen ton per jaar. Het emiraat aan de Perzische Golf speelt daarmee in op de verwachte sterke groei van de vraag naar de relatief schone fossiele brandstof.

100 nieuwe tankers

In een persverklaring zegt Saad Sherida Al-Kaabi, de Qatarese energieminister en topman van Qatar Petroleum, dat het land het komende decennium mogelijk meer dan honderd nieuwe tankers nodig heeft. Volgens hem is dat nodig om onder alle omstandigheden veilig en betrouwbaar LNG te kunnen leveren.

Het land heeft de afgelopen maanden al gesprekken gevoerd met Aziatische scheepsbouwers over de vraag in hoeverre ze de komende jaren over voldoende bouwcapaciteit kunnen beschikken. Sommige waarnemers verwachten dat grote werven de komende jaren ‘nee’ moeten verkopen, indien de Qatari’s het megaproject de komende jaren doorzetten.