Records voor Suezkanaal ondanks ‘Ever Given’-blokkade

20.694 schepen

Ondanks de zesdaagse blokkade van het Suezkanaal door de ‘Ever Given’ maakten vorig jaar meer schepen dan ooit gebruik van de ‘afsnijroute’ tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Voorzitter en algemeen directeur admiraal Osama Rabie heeft bekendgemaakt dat er in het afgelopen jaar 20.694 betalende schepen door de gegraven vaarweg zijn gegaan, een nieuw record. Die brachten samen 6,3 miljard dollar aan tolgelden in het laatje, eveneens een nieuw record. Of daar ook de bijna een half miljard dollar in zit die de eigenaar van de ‘Ever Given’ moest betalen om door te mogen varen is niet duidelijk.

Hij verwacht dat de inkomsten dit jaar de grens van zeven miljard dollar zullen passeren, mede dankzij de vorige week aangekondigde generieke tariefverhoging voor dit jaar van 6%. Rabie verwacht niet dat de tariefverhoging reders op grote schaal zal doen besluiten om het Suezkanaal te mijden en voor de langere route rondom Afrika te kiezen.

Schepen die op vloeibaar aardgas (lng) varen, worden vooralsnog vrijgesteld van de tariefverhoging in een eerste aanzet van nieuw beleid om het gebruik van minder klimaat-belastende brandstoffen te stimuleren. De Suez Canal Authority studeert nog op een kortingsregeling voor andere klimaatvriendelijke brandstoffen, zoals methanol. Volgens Rabie wordt die later dit jaar gepubliceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Records voor Suezkanaal ondanks ‘Ever Given’-blokkade | NT

Records voor Suezkanaal ondanks ‘Ever Given’-blokkade

20.694 schepen

Ondanks de zesdaagse blokkade van het Suezkanaal door de ‘Ever Given’ maakten vorig jaar meer schepen dan ooit gebruik van de ‘afsnijroute’ tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Voorzitter en algemeen directeur admiraal Osama Rabie heeft bekendgemaakt dat er in het afgelopen jaar 20.694 betalende schepen door de gegraven vaarweg zijn gegaan, een nieuw record. Die brachten samen 6,3 miljard dollar aan tolgelden in het laatje, eveneens een nieuw record. Of daar ook de bijna een half miljard dollar in zit die de eigenaar van de ‘Ever Given’ moest betalen om door te mogen varen is niet duidelijk.

Hij verwacht dat de inkomsten dit jaar de grens van zeven miljard dollar zullen passeren, mede dankzij de vorige week aangekondigde generieke tariefverhoging voor dit jaar van 6%. Rabie verwacht niet dat de tariefverhoging reders op grote schaal zal doen besluiten om het Suezkanaal te mijden en voor de langere route rondom Afrika te kiezen.

Schepen die op vloeibaar aardgas (lng) varen, worden vooralsnog vrijgesteld van de tariefverhoging in een eerste aanzet van nieuw beleid om het gebruik van minder klimaat-belastende brandstoffen te stimuleren. De Suez Canal Authority studeert nog op een kortingsregeling voor andere klimaatvriendelijke brandstoffen, zoals methanol. Volgens Rabie wordt die later dit jaar gepubliceerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement