De Golf van Guinee ten westen van Afrika, de afgelopen jaren het gevaarlijkste gebied voor de scheepvaart, zag het aantal incidenten in de eerste zes maanden van het jaar ongeveer halveren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: van 23 naar 12 gevallen. Enkele jaren geleden, in het eerste halfjaar van 2018, waren het er nog eens ruim twee keer zoveel geweest: 50 incidenten.

Anno 2022 is de piraterij wereldwijd flink afgenomen en kwam het halfjaartotaal internationaal uit op 58 incidenten, het laagste aantal sinds 1994. Vorig jaar waren het er in dezelfde periode 68. ‘Niet alleen is dat goed nieuws voor de bemanningsleden en de scheepvaartsector’, stelt IMB-directeur Michael Howlett, ‘het is voor de handel ook positief nieuws dat economische groei bevordert’.

Schokkend

Het IMB benadrukt dat overheden wel bij de les moeten blijven om de piraterij onder de duim te houden, omdat het schokkend blijft voor bemanningsleden als piraten er wel in slagen om een schip aan te vallen. Bij het overgrote deel van de incidenten uit het eerste halfjaar, 56 van de 58 gevallen, lukte het de overvallers om aan boord van het aangevallen schip te komen. In totaal werden daarbij 28 bemanningsleden in gijzeling genomen.

Het blijft in de Golf van Guinee volgens het bureau uitkijken geblazen omdat de overvallen er vaak gewapend zijn (10 van de 12 incidenten) en het gevaar van gijzelingen er aanwezig blijft, maar puur getalsmatig is de Straat van Singapore inmiddels een grotere piraterij-hotspot. 16 incidenten vonden daar in het eerste halfjaar plaats. Het betrof volgens het IMB over het algemeen ‘laagdrempelige, opportunistische misdrijven’, al werd in zeker 6 gevallen wel met wapens gedreigd. Ook elders in Zuidoost-Azië had de scheepvaart te kampen met piraterij: de regio telde in totaal 26 incidenten.

Piraten legden wereldwijd een voorkeur aan de dag voor bulk carriers: 30 werden er aangevallen, tegen 18 tankers en 5 containerschepen. Een meerderheid van de aangevallen schepen, 32 stuks, lag voor anker, terwijl 19 schepen op het moment des onheils aan het varen waren en 7 schepen ergens aan de kade lagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement