De sterk gedaalde containertarieven lijken de grote boosdoener, want het vervoerde volume daalde de afgelopen zes maanden wereldwijd in vergelijking met een jaar eerder met maar 1%. In het tweede kwartaal steeg het totaal aantal vervoerde teu zelfs, met 1,3%, maar ging de omzetdaling wereldwijd toch nog weer harder, met 62,6%.

Azië-Europa

Op de Azië-Europa-route steeg OOCL’s containervolume over het complete halfjaar licht, met 0,4%, maar werd er nog een behoorlijk schepje bovenop gedaan in het tweede kwartaal, waarin het aantal vervoerde teu op het vaargebied met 5,2% toenam. De sterkste volumeverbetering vond plaats op de transatlantische route, met 19,7%, maar ook daar moest OOCL toch een omzetdaling slikken, van 18,4%. Over de gehele linie daalde de omzet per teu in het eerste halfjaar met 59,8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

OOCL’s moederbedrijf Cosco Shipping maakte nog geen halfjaarcijfers bekend, maar lichtte eerder deze week middels een mededeling aan de beurs van Hong Kong al wel een tipje van de sluier op: Cosco’s ebit (inkomsten voor aftrek van rente en belastingen) over het eerste halfjaar zullen naar verwachting uitkomen op 3,4 miljard dollar, een daling van 74% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst komt volgens Cosco uit op 2,7 miljard dollar, eveneens 74% minder dan een jaar geleden.

Cosco heeft iets met het percentage 74%: een jaar geleden hing de Chinese rederij de vlag uit omdat er in het eerste halfjaar van 2022 een recordwinst was geboekt die met 74% ‘als een raket’ omhoog was geschoten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement