Bay Port, aangelegd voor 1,7 miljard dollar, wordt gerund door de Chinese operator Shanghai International Port Group (SIPG). Toen het Chinese bedrijf de tender vijf jaar geleden in de wacht sleepte, voor een periode van 25 jaar, lokte dat veel kritiek uit, vooral vanuit de VS. Amerikaanse marineschepen zijn vaste gasten in de haven van Haifa en de Amerikanen toonden zich daarom bezorgd voor mogelijke Chinese spionageactiviteiten. Een recent verzoek van de Amerikanen om zelf eens rond te mogen neuzen op de gloednieuwe containerterminal, werd door de Israëlische autoriteiten afgewezen.

Israël heeft de verwachting uitgesproken dat Bay Port de economie van het land een boost zal geven. De Israëliërs waren voor hun goederenvervoer tot nu toe afhankelijk van kleinere containerschepen en denken dat een directe toegang tot grote internationale lijndiensten kan leiden tot minder congestie en lagere consumentenprijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement